Rengetegen érdeklődtetek mostanában, hogy retro zsúrkenyér receptem van-e? Próbáltam utána olvasni és arra jutottam, hogy egy enyhén édeskés, hosszabbra formázott kenyérről beszélünk, aminek a tésztájában van tej és vaj. Egyértelmű volt, hogy a császárzsemle receptem lesz a befutó csak a mennyiségeket kellett leosztanom és kicsit módosítanom, hogy egy 850 g körüli zsúrkenyér legyen a végeredmény. Egyéb fehérlisztes kenyér receptjeim ide kattintva érhetők el
A lisztbe belekeverjük a sót, a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, és beleöntjük a langyos vizes tejet. Megvárjuk, hogy felfusson az élesztő, majd belerakjuk a hideg vajat. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk, hogy ne ragadjon az edény falához vagy a kezünkhöz. Dagasztás után 45 percet kelesztjük. Ha lejárt az idő, akkor megformázzuk vekninek, de most próbáljuk meg hosszúkásra formázni, hogy zsúrkenyér formája legyen. Szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk a veknit és letakarva kb. 40 percet kelesztjük. Közben 210 °C-ra előmelegítjük a sütőt alsó-felső sütésen, gőztér alkalmazásával.
TIPP: Én újrahasznosítható sütőpapírt használok. Nagyon gazdaságos, hiszen évekig használható és mindemellett környezetbarát megoldás! Beszerezhetitek Süssvelem Webáruházból ide kattintva
Mielőtt a sütőbe tolnánk, lespricceljük vízzel a zsúrkenyér felületét. Kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük. Amikor kivesszük, adunk neki megint egy kis vizes spriccelést. Hideg helyen hagyjuk kihűlni.Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept Ha tetszett a videó, akkor iratkozz fel a youtube csatornámra is az alábbi linkre kattintva. Kálci receptjei Youtube