Egyszerűen imádom a zserbó-t. De valahogy anyukámé a legfinomabb. Most végre együtt elkészítettük itthon az én konyhámban és már tudom mi a titka. Rengeteg és annál is több töltelék kell bele. Ha így készíted, akkor ugyanolyan vastag lesz benne minden réteg. Hidd el ha követed a lépéseket tökéletes zserbót fogsz kapni és rájössz, hogy nem is bonyolult.
Ha félsz a hagyományost elkészíteni vag ycsak különlegesre vágysz, csináld meg KIFLINEK.
A tejet meglangyosítjuk és rakunk bele egy keveset a porcukorból. Belemorzsoljuk az élesztőt.
A lisztet a zsírral összemorzsoljuk. Ha megvan, akkor hozzászitáljuk a porcukrot, belerakjuk a sót és a sütőport. Összekeverjük.
Beleöntjük a felfutott élesztős tejet. Beleütjük a két tojást. Az egész tésztát összedolgozzuk.
A tészta tömege kb 1,5 kg lesz. 3 db 500 g-os gombóccá vesszük szét.
2 szilikonos sütőpapír lapot levágunk akkorára, amekkora a gáztepsink mérete.
Egyik gombócot rúddá nyújtjuk, majd a sütőpapír méretére kinyújtjuk. Nagyon vékony lapot fogunk kapni!
Sütőpapírral együtt a gáztepsibe rakjuk.
Megkenjük jó alaposan sárgabarack lekvárral. (kb 300-375 g) Ne sajnáljuk!!!
A darált diót öszekeverjük a porcukorral és a fele mennyiséget (250 g) rászórjuk a lekvárra egyenletesen.
A következő lapot is kinyújtjuk úgy, mint az elsőt a sütőpapíron. A sütőpapírral együtt felemeljük és rárakjuk a dió tetejére a tésztás felével lefelé. Ha jó helyen van, akkor a sütőpapírt óvatosan lehúzzuk.
A tésztát ismét megkenjük lekvárral és megszórjuk dióval.
A 3. tésztát is kinyújtjuk és rárakjuk.
Megszúrkáljuk villával teljesen az aljáig!
180 fokra előmelegített sütőben sütjük kb 45 percig. Addig, amíg szép aranybarna színt nem kap a teteje!!!! A végén a villákat újra beleszúrjuk a lyukakba, hogy a felesleges gőz távozni tudjon.
Elkészítjük a csokimázat. A hozzávalóit egy lábasba mérjük, majd óvatosan felmelegítjük. Ha felolvadt a margarin, akkor nagyobb hőfokon egy kicsit hagyjuk bugyogni. Folyamatosan kevergetjük.
Ha szép fényes a keverékünk, akkor leveszük a tűzről és a zserbó tetejére öntjük a mázat és elsimítjuk rajta. Azért szeretem ezt a mázat, mert ha nem is lesz egyenletes szépen elterül magától is és nem törik vágáskor.
Ha teljesen kihűlt az egész sütemény, akkor levágjuk a széleket, majd a maradékot kb. 4 cm széles csíkokra vágjuk, majd ezeket a csíkokat kb. 2 cm szélesre vágjuk.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept