Több helyen is szembejött velem mostanában ez a zsebes zsemle. Kialakítottam az én verziómat. Az én gyerekeim odavoltak érte. :) Nagyon vicces és érdekes, mert nem kell felvágni ahhoz, hogy megtölthessük felvágottal, zöldségekkel vagy sajtokkal.
A tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk annyira, hogy kellemes meleg legyen de ne forró.
A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos tejfölös keveréket.
Hagyjuk az élesztőt felfutni ez csak annyit jelent, hogy picit habos lesz a tej teteje. Szárított élesztőnél ezt a lépést kihagyhatjuk.
Beleöntjük az olajat.
Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk. A dagasztást végezhetjük kézzel, kézi robotgép csavar alakú karjával, kenyérsütő géppel vagy robotgéppel. Minden esetben addig gyúrjuk a tésztát amíg sima nem lesz a felülete és nem ragad a kezünkhöz.
45 percen át kelni hagyjuk a tésztát
Olajos kézzel olajos pultra tesszük a megkelt tésztát
10 db-ba vágjuk és gombócokat formázunk belőle
10 percig kelni hagyjuk a gombócokat, hogy könnyen formázhatóak legyenek
Olajos pulton kb 20 cm-es kört nyújtunk belőle
A tetejét megkenjük olajjal
Félbe hajtjuk, majd megint félbe így egy háromszöget kapunk
Sütőpapíros tepsire tesszük (esetleg ami nem fér a tepsire azt a hűtőbe rakjuk sütésig)
15 percig hagyjuk kelni a tepsin. dez idő alatt kb előmelegszik a sütőnk.
Előmelegített sütőbe rakjuk (alul felül sütésen) 210 fokra sülni, úgy hogy egy edényben vizet rakunk a sütő aljába
Szép pirosra sütjük, nekem 20 perc kellett nekik
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept