A legutóbbi rakott karfiol receptemnél tűnt fel, hogy a szeletelt zab főzve milyen állagot ad. Innen jött az ötlet, hogy tökéletes alapanyag lenne diétás rizottónak. Állagra több mint tökéletes. Legyetek vele bátrak és ízesítsétek több módon. Dúsíthatjátok tejszínnel vagy főzhetitek bazsalikommal, oregánóval és paradicsomlével olaszosra! Zöldségekkel is bánjatok bátran.
Az olajat és a vajat feltesszük melegedni, majd a finomra vágott vöröshagymát ezen megdinszteljük. Hozzáadjuk a szeletelt zabot és a hagymával együtt kicsit pirítjuk. Beletesszük a kockázott cukkinit, a kockázott répát és az apróra vágott vagy zúzott fokhagymát.
Pár percig pároljuk a zöldségeket, majd hozzáadunk 2 dl vizet, sózzuk, borsozzuk (ízlés szerint fűszerezzük), majd kevergetve főzzük, míg a zab teljesen felszívja a levet. Adunk hozzá újra 2 dl vizet és várjuk meg, míg ez is beszívódik. Addig ismételjük ezt, amíg az összes 1 liter víz elfogy. Az utolsó adag vizet már ne engedjük teljesen beszívódni.
Ha elkészült a zabrizottó szórjunk rá friss petrezselyem levelet vagy újhagymát.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept