Van egy zabpelyhes kenyér receptem. Többen kérdezték már, hogy kiflinek lehet-e formázni. Hát jelentem LEHET! És brutálisan finom a zabpelyhes kifli. Így simán ki lehet bírni a diétát bárkinek. Kevesebb mint 30% a finomliszt tartalma szóval IR-esek és GDM-esek valamint cukorbetegek is fogyaszthatják (mézet elhagyva).
Az én általam használt összetevőkkel 147 g CH a teljes mennyiség így 29,4 g CH lett egy kifli az 5 felé osztott tésztával. 6 felé osztva 24,5 g CH/db.
Hozzávalók 5 db kiflihez:
25 g zabpehelyliszt helyettesíthető zabpehely korpával. Még lágyabbá teszi a tésztánkat.
Recept:
A gabonaféléket a sóval összekeverjük a közepébe mélyedést készítünk, ide morzsoljuk az élesztőt.
A vízbe belekeverjük a kefirt és a mézet, majd meglangyosítjuk.
Ezt ráöntjük az élesztőre és hagyjuk felfutni.
Kidagasztjuk a tésztát, és 30 percig kelni hagyjuk. 30 perc után újra összegyúrjuk és megint 30 percig kelesztjük.
Ha ez az idő letelt, akkor 5 darabba vágjuk és gömbbé formázzuk, majd 10 percet kelni hagyjuk, hogy jobban formázható legyen.
Ha letelt a 10 perc, megformázzuk enyhén olajozott pulton kiflinek és szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk.
Újabb 30 percig kelesztjük, ami idő alatt előmelegítjük a sütőt 200 fokra alul felül sütésen, úgy, hogy egy edényben vizet rakunk a sütő aljába.
Vízzel spricceljük és előmelegített sütőben kb 15-20 perc alatt készre sütjük.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept
Ha tetszett a videó, akkor iratkozz fel a youtube csatornámra is az alábbi linkre kattintva.