Egyik nap egy diétás ételekete árusító étterembeől rendeltünk menüt. Egyik kolléganő zabpalacsintát kért. bevallom sose ettem előtte így megálapítottam, hogy ezt ki kell próbálnom. Egyből fogtam a fehérlisztes PALACSINTA receptemet, majd átgondoltam, hogy a zabpehelyliszt milyen módon viselkedik és hogy lesz belőle zabpalacsinta. Az egyik fontos tudnivaló róla, hogy rengeteg folyadékot vesz fel, de azt nagyon lassan teszi meg. Így nem sokat változattam a receptemen, csak több folyadék került bele és tovább hagytam állni a hűtőben.
Tökéletes palacsintát sütöttem. Szinte meg se lehet mondani, hogy nem fehér lisztből készült.
Tejjel gyors felszívódású, de tejszínnel és vízzel helyettesítve, gondosan kiszámolva egy nagyon finom uzsonna lehet belőle tejfölös (édesítős) túróval vagy egy kevés cukormentes lekvárral esteleg cukormentes mogyorókrémmel.
Nálam kb. 8-10 g szénhidrátra jött ki darabja töltetlenül. Mindenképpen számoljuk ki, mert a liszt CH tartalma is változhat és a kisütött palacsinták darabszáma is változó lehet.
A tojást a kb fele mennyiségű (1,5 dl) tejjel elkavarjuk, majd hozzáadjuk a sót és az édesítőt.
Hozzákeverjük a zabpehelylisztet úgy, hogy csomómentes legyen.
Pár percig állni hagyjuk, majd hozzáadjuk a maradék tejet (2 dl) is.
MINIMUM egy órát állni hagyjuk így is hűtőben, hogy a liszt megszívja magát a folyadékkal, de még többet is maradhat.
Az én indukciós lapomon (10 fokozatú) hagyományos vas palacsintasütővel 6,5-es fokozaton sütöm.
Minden palacsinta előtt kikenjük olajjal a palacsintasütőt és hagyjuk átforrósodni.
Kb. fél merőkanálnyi (inkább kevesebb) kb 40-45 g tésztát öntünk a serpenyőbe. Én mérlegen mértem, hogy mennyit veszek ki a bekevert tésztából, hogy ne legyen több, mert akkor már nagyon vastag volt.
Megfordításkor arra figyeljünk, hogy a zabpalacsinta könnyebben szakad, mint a hagyományos társa, de ez egy gyakorlott palacsintasütőnek nem okozhat problémát.
TIPP: Tortilla helyett is el tudom képzelni hússal, zöldségekkel, sajjtal és öntettel.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept