A "vödrös savanyúság" azért jó dolog, mert nagyobb mennyiségű savanyúságot tudsz elkészíteni, amit hosszabb ideig tárolhatsz és mindig az adott szezonális zöldséget teheted bele, ami terem a kertben vagy amit kapsz a piacon. Megosztom veletek édesanyám receptjét, amit mindenki imád.
Ha gyorsan szeretnél nagyon finom savanyúságot készíteni, akkor a SZELT SAVANYÚSÁG receptemet ajánlom.
Hozzávalók:
Szükség lesz még egy nagyméretű műanyag vagy üveg edényre/vödörre (fertőtlenítve).
Elkészítés:
Moss meg alaposan minden zöldséget, hagyhatod őket egészben is, de a pl. karfiolt érdemes rózsáira szedni, a paprikát félbe vágni és kicsumázni, az uborkába hosszában egy kést szúrni, hogy át tudja járni a lé.
Rakd a zöldségeket a vödörbe, majd készítsd el az alaplevet, amit ráöntesz a zöldségekre.
Öntsd a lét a vödörbe úgy, hogy az ellepje a zöldségeket. Ha felúsznak a tetejére, akkor egy tányért tegyél rá, hogy lesúlyozd.
Zárd le a vödröt alaposan a fedelével, hogy elkerüld a baktériumok bejutását.
Helyezd a vödröt egy hűvös, sötét helyre, például a kamrába vagy a pincébe.
Ahogy teremnek a zöldségek úgy folyamatosan pakolhatod bele őket a vödörbe. Ha esetleg már kilógnak a zöldségek a léből, akkor pótold egy újabb adag folyadékkal.
Hagyd állni a savanyúságot legalább három-négy hétig. Ekkor már fogyasztható, de alapvetően ez a módszer hosszú távra alkalmas savanyítási mód.