Vödrös savanyúság

A "vödrös savanyúság" azért jó dolog, mert nagyobb mennyiségű savanyúságot tudsz elkészíteni, amit hosszabb ideig tárolhatsz és mindig az adott szezonális zöldséget teheted bele, ami terem a kertben vagy amit kapsz a piacon. Megosztom veletek édesanyám receptjét, amit mindenki imád.

Ha gyorsan szeretnél nagyon finom savanyúságot készíteni, akkor a SZELT SAVANYÚSÁG receptemet ajánlom.

 

Hozzávalók:

  • Friss zöldségek (pl. uborka, zöldparadicsom, paprika, gyalult káposztával töltött paprika, karfiol, gyöngyhagyma, pici zöld dinnye, cseresznyepaprika)
  • 5 liter víz
  • 35 dkg (350 g) só
  • 70 dkg (700 g) cukor 
  • 3,5 dl (350 g) 20%-os ecet 
  • 1 csomag babérlevél
  • 1 csomag szemesbors
  • 1 csomag mustármag
  • 1 teáskanál borkén
  • kb. 7.5 g nátrium-benzoát 2,5 dl vízben felfőzve

Szükség lesz még egy nagyméretű műanyag vagy üveg edényre/vödörre (fertőtlenítve).

 

Elkészítés:

Moss meg alaposan minden zöldséget, hagyhatod őket egészben is, de a pl. karfiolt érdemes rózsáira szedni, a paprikát félbe vágni és kicsumázni, az uborkába hosszában egy kést szúrni, hogy át tudja járni a lé.

Rakd a zöldségeket a vödörbe, majd készítsd el az alaplevet, amit ráöntesz a zöldségekre. 

Öntsd a lét a vödörbe úgy, hogy az ellepje a zöldségeket. Ha felúsznak a tetejére, akkor egy tányért tegyél rá, hogy lesúlyozd.

Zárd le a vödröt alaposan a fedelével, hogy elkerüld a baktériumok bejutását.

Helyezd a vödröt egy hűvös, sötét helyre, például a kamrába vagy a pincébe.

Ahogy teremnek a zöldségek úgy folyamatosan pakolhatod bele őket a vödörbe. Ha esetleg már kilógnak a zöldségek a léből, akkor pótold egy újabb adag folyadékkal.

Hagyd állni a savanyúságot legalább három-négy hétig. Ekkor már fogyasztható, de alapvetően ez a módszer hosszú távra alkalmas savanyítási mód. 

Értékelések

Jelenleg nincs leadott értékelés.
Értékelés: