Vizes kifli

vizes kifli

A sajtos kifli készítése közben feltűnt, hogy a tésztájában csak víz van. Így gondoltam megpróbálom a tésztáját hagyományos kiflinek formázni. Nagyon jól sikerült így mostantól a tejmentes békebeli kiflim mellett a vizes kifli-t is készíthetik a tejmentesen étkezők.

Hozzávalók: 6-8 db-hoz

Tésztához:
  • 37 dkg (370 g) búzafinomliszt (BL55)
  • 2 dl (200 g) víz
  • 8-9 g só
  • 5 g cukor vagy méz
  • 15 g friss élesztő vagy 4 g szárított élesztő
  • 10 g (kb 4 teáskanál) olaj
    • Ez lehet napraforgó, oliva vagy amilyet csak szeretnénk
Tetejére:
  • Ízlés szerint durvaszemű só vagy köménymag

Recept:

Lisztet egy tálba öntjük és belekeverjük a sót. Közepébe mélyedést készítünk, ide morzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos vizet, amibe korábban a mézet vagy a cukrot feloldottuk, majd beletesszük az olajat is.

Megvárjuk, amíg az élesztő felfut, majd kidagasztjuk a tésztát.

Ha már nem ragad az edény falához, akkor 40 percig pihentetjük a tésztát. Ezután elosztjuk 6 vagy 8 darabra (75-100 g) , majd megformázzuk golyókká, és hagyjuk letakarva még 10 percig pihenni őket.

Ha megkeltek megformázzuk őket kiflinek.

Tekergetés után sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket.

TIPP: Én újrahasznosítható sütőpapírt használok. Nagyon gazdaságos, hiszen évekig használható és mindemellett környezetbarát megoldás! Beszerezhetitek Süssvelem Webáruházból

Konyharuhával letakarva hagyjuk kelni a kifliket 40 percig szobahőmérsékleten.

Kelesztés után lespicceljük őket vízzel, majd ha szeretnénk szórunk rá nagyszemű sót és köménymagot.

A vizes kifli-ket gőzzel telített 210 °C-ra előmelegített sütőbe rakjuk őket alul felül sütésen.

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept

Ha tetszett a videó, akkor iratkozz fel a youtube csatornámra is az alábbi linkre kattintva.

Kálci receptjei Youtube