A karantén sok olyan dolgot kihozott belőlem is, amit korábban nem gondoltam. Nem volt kedvem pékségbe menni semmiképpen, így meg kellett próbálnom megsütni a kedvenc péksütinket a virslis csónak-ot. Nagyon nagy sikere volt.
Egyéb sütőben sült sós kelttésztát keresel, akkor kattints ide.
Belemérjük egy edénybe a lisztet. A lisztbe belekeverjük a sót. Bedobjuk a mikróba 30 mp-re, hogy átmelegedjen, majd megkeverjük.
Belemorzsoljuk az élesztőt a közepébe. Rászórjuk a cukrot.
A tejet megmelegítjük a mikróban olyan melegre, hogy jó érzés legyen az ujjunkat beledugni. Ha meleg nem jó ha hideg az sem, mert a meleg megöli az élesztőt, fázni meg nem szeret.
Ezt ráöntjük az élesztőre. Belerakjuk a puha margarint is. 10 percet állni hagyjuk.
Jól kidolgozott kelt tésztát készítünk, majd kb 40 perc alatt duplájára kelesztjük.
Ha megkelt a tészta 5 db kis darabra osztjuk (125 g)
Egyenként gombócot formázunk belőlük. Hagyjuk 10 percet kelni őket.
Virslinél kicsit nagyobb rudakat sodrunk a gombócokból. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és kicsit lenyomkodjuk. hogy laposak legyenek.
45 percig hagyjuk kelni őket.
Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra alul felül sütésen.
A csónak kialakítása:
A már megkelt rudakat középen hosszában bevágjuk. Ne legyen túl mély nehogy átvágjuk, de azért legyen annyira bevágva, hogy beleférjen a virsli.
A vágás mentén széthúzzuk óvatosan és beletesszük a vágásba a virslit.
Lekenjük a tésztát felvert egész tojással.
Ízlés szerint nyomunk rá mustárt vagy ketchupot, esetleg szórunk rá sült hagymát.
Végül megszórjuk reszelt sajttal.
200 fokos sütőben kb 20 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept