Egy barátnőm azt mondta valamelyik nap, hogy legyek trendi gasztro blogger. Kérdeztem, hogy azt hogyan kell? A válasz az volt, hogy süss Varázs süti-t, mert az menő. Első reakcióm az volt, hogy nem élek drogokkal. Aztán elkezdtem utána olvasni és nagy meglepetésemre tényleg létező sütemény, ami külföldön már sokakat meghódított az egyszerűségével és nagyszerűségével.
Nem kell hozzá semmi különleges hozzávaló - csak azok amik egy piskótához is kellenek - és nem igényel nagy konyhai tudást. Szerintem elrontani sem lehet. Igazi adu ász a kezdő szakács konyhájában. Pont mint a saját levében sült csokitorta.
És hogy miért varázssüti? Mert egy egyszerű folyékony tésztából a sütőben 3 rétegű sütemény válik. Egy vékony tészta talp egy pudingos krém és a habkönnyű piskótás felső réteg. Mi más ez ha nem varázslat?
Nézelődtem neten magyarul, de nem jártam nagy sikerrel. Egy angol nyelvű recept lefordítása mellett döntöttem.
Teljesen szkeptikusan kevertem ki a tésztát. Közben mondtam a fiaimnak, hogy varázssütit sütök, amitől rettentő izgalom lett úrrá rajtuk. Már megérte nekiállni úgy éreztem :)
Az egész művelet kb 1,5 óra sütéssel együtt.
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját, a cukorral és a vízzel fehéredésig verjük robotgéppel.
Ha kifehéredett, akkor belecsurgatjuk a vajat, majd beleszitáljuk a lisztet. Belekeverjük a vaníliát.
Ha homogén, akkor apránként hozzáadagoljuk a tejet.
TIPP: Ha nincs arománk, akkor a 90 g cukor helyett csak 70 g-ot mérjünk ki és két zacskó vaníliás cukort is rakjunk a tojássárgához.
A megmaradt tojásfehérjéket habbá verjük a késhegynyi sóval. Ha megvan, akkor ezt is finoman belekeverjük a tésztába.
Az egész egy folyékony valami marad. De ez így jó. Kivajazott tepsibe öntjük.
TIPP: Én tortaformában próbáltam, de nem jó, mert kifolyik a tészta alul sütés közben. :( Legközelebb a 20*25 cm-es tepsimet fogom fogni.
160 fokos sütőben sütjük 1 órán keresztül. Én addig sütöttem, míg szépen megpirult a teteje. Utána hagyjuk kihűlni, hogy szépen szeletelhetővé dermedjen.
Férjem szerint ez sült madártej, vagy rizs nélküli rizskoch. :) Nekem olyan hatása volt, mintha vaníliapudingos piskóta lenne. Mindenképpen finom. A gyerekek meg tömték magukba. Bár miután elhangzik, hogy varázs süti úgy gondolom, hogy minden gyerek elé bármit letehetünk két pofára fogja falni.
TIPP: Olvastam pár variációt, amit még ki kell próbálnom.
GYÜMÖLCSÖS: Alulra bármilyen gyümölcs szórható
CSOKIS: A 90 g liszt helyett 50 g liszt és 40 g kakaópor keverékével kakaós változat süthető
KÁVÉS: A tejből ízlés szerinti mennyiséget főzött kávéval helyettesítünk
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept