Túrógombóc

Nagy kedvencem a túrógombóc. Ez a recept anyukámtól van és még sosem főtt szét. Egyetlen titka a megfelelő túró!!!! Remélem nektek is ízleni fog

További FŐÉTEKLEKet találtok a linkre kattintva!

Hozzávalók

Gombóc (kb 20 db):

  • 1 dl (80 g) búzadara
  • 25 dkg (250 g)  túró - A legjobb a hagyományos alufoliába csomagolt (Rögössel és krémessel nem működik!!!!)
  • 1 tojás
  • 4 evőkanál (70 g) kristálycukor

Forgatáshoz:

  • 250 g zsemlemorzsa

Öntethez:

  • 330 g (egy nagy pohár) tejföl
  • 3 evőkanál (45 g) kristálycukor vagy vanillincukor

Recept:

Összekeverjük a gombóc hozzávalóit, majd hűtőben hagyjuk állni legalább 1 órát, de ha 3-4 órát áll az a legjobb.

Amíg állnak a gombócok, addig zsemlemorzsát pirítunk. Vigyázzunk nehogy odaégjen.

TIPP: Ha van maradék kalácsunk, akkor szárítsuk meg és daráljuk le. Ezt pirítva a zsemlegombóchoz még különlegesebb lesz az íze.

A cukrozott tejfölt is elkészítjük. Kristálycukor is lehet, mert feloldódik a tejföl nedvességtartalmától mire elkészülnek a gombócok.

Ezután (20-25 g) golyókat formázunk a tésztából.

20161119_131723-1.jpg

Forró (gyöngyöző) vízben kifőzzük. Ha nem elég meleg a víz akkor csak ázik a gombóc és szétfől. Nem kevergetjük! Esetleg ha letapad, akkor finoman megmozdítjuk a gombócot egy kanállal.

Ha már feljöttek a gombócok a víz tetejére és még főzzük 2 percig. Szűrőkanállal a zsemlemorzsára szedjük.

20161119_131755-1.jpg

Ha kicsit hűlt csak akkor forgatjuk bele a zsemlemorzsába. Ha egyből forgatjuk, akkor előfordulhat, hogy összetörik. Esetleg ha sietünk, akkor rázogassuk a serpenyőt és szépen beleforognak a gombócok.

Cukrozott tejföllel tálaljuk a túrógombóc-ot.

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept

Különlegessé tehetjük, ha zsemlemorzsa helyett szemes mákba forgatjuk és rumos meggylekvárral tálaljuk.