Beköszöntött a hűvös, hullanak a falevelek. Úgy néz ki itt az ősz.... vágyik az ember a kandalló melegére. Kandalló nincs, hát itt az alkalom, hogy bekapcsoljuk a sütőt és süssünk valami nem hétköznapit, ami azért beleillik a hétköznapokba ez a tök zsemle. Azoknak is bátran ajánlom, akik nem szeretik a sütőtököt, mert nem érezni az ízén. A gyerekek meg egyenesen imádják az alakja és színe miatt. Sokkal finomabb a szendvics így egy fárasztó ovis/sulis nap után. Aztán holnap vihetnek magukkal belőle, hogy megcsodálják az osztálytársak.
Egyéb péksütemény receptjeim itt elérhetőek
A lisztet kimérjük és belekeverjük a sót. A közepébe mélyedést csinálunk és belemorzsoljuk az élesztőt amire a cukrot rászórjuk. Ide megy a langyos tej, majd az olaj az átpasszírozott tök és a tojás.
Kidagasztjuk a tésztát és duplájára kelesztjük (kb 40 perc - 1 óra)
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, 8 egyenlő részre osztjuk (kb 90 g/db) és mindegyikből zsemlét formázunk.
Formázáshoz segítség itt:
Egy olló segítségével körben 6 helyen bevágjuk a gombócokat.
TIPP: A sütőpapíros tepsin előzőleg elrendeztem zsemlénként 5 szem tökmagot csillag alakba, mert a sütőtöknek van magja is. HIHIHI (Látszik, hogy kicsi gyerekeim vannak) Erre raktam a "tököket".
Kicsit megnyomjuk, hogy laposabb legyen. A szárának egy-egy félbevágott diót dugunk a közepébe. (Jól nyomjuk bele különben kiesik sütéskor)
" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen>30 percet kelesztjük őket a tepsin.
Közben előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen 210 fokra és a sütő aljába egy edénybe 1 dl vizet rakunk.
A megkelt tököket megspricceljük vízzel, úgy hogy sehol ne maradjon lisztes és 15-20 perc alatt pirosra sütjük.
Kívül ropogós, belül pihe-puha tök zsemle.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept