Tök "jó" zsemle

Tök zsemle

Beköszöntött a hűvös, hullanak a falevelek. Úgy néz ki itt az ősz.... vágyik az ember a kandalló melegére. Kandalló nincs, hát itt az alkalom, hogy bekapcsoljuk a sütőt és süssünk valami nem hétköznapit, ami azért beleillik a hétköznapokba ez a tök zsemle. Azoknak is bátran ajánlom, akik nem szeretik a sütőtököt, mert nem érezni az ízén. A gyerekek meg egyenesen imádják az alakja és színe miatt. Sokkal finomabb a szendvics így egy fárasztó ovis/sulis nap után. Aztán holnap vihetnek magukkal belőle, hogy megcsodálják az osztálytársak.

Egyéb péksütemény receptjeim itt elérhetőek

Hozzávalók 8 darabhoz:

  • 40 dkg (400 g) finomliszt
  • 2 kávéskanál (10 g) só
  • 2 dkg (20 g) friss élesztő
  • 1 teáskanál (5 g) cukor
  • 120 ml tej (tejmentesen növényi tej vagy tápszer)
  • 10 dkg (100 g) sült sütőtök (200 g nyers megsütve lesz pont elég)
  • 20 g olaj
  • 1 tojás

A díszítéshez:

  • egész dió
  • hántolt tökmag

Recept:

A lisztet kimérjük és belekeverjük a sót. A közepébe mélyedést csinálunk és belemorzsoljuk az élesztőt amire a cukrot rászórjuk. Ide megy a langyos tej, majd az olaj az átpasszírozott tök és a tojás.

Kidagasztjuk a tésztát és duplájára kelesztjük (kb 40 perc - 1 óra)

20161116_143546.jpg

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, 8 egyenlő részre osztjuk (kb 90 g/db) és mindegyikből zsemlét formázunk.

Formázáshoz segítség itt:

Egy olló segítségével körben 6 helyen bevágjuk a gombócokat.

TIPP: A sütőpapíros tepsin előzőleg elrendeztem zsemlénként 5 szem tökmagot csillag alakba, mert a sütőtöknek van magja is. HIHIHI (Látszik, hogy kicsi gyerekeim vannak) Erre raktam a "tököket".

Kicsit megnyomjuk, hogy laposabb legyen. A szárának egy-egy félbevágott diót dugunk a közepébe. (Jól nyomjuk bele különben kiesik sütéskor)

" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen>

30 percet kelesztjük őket a tepsin.

20161116_150651.jpg

Közben előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen 210 fokra és a sütő aljába egy edénybe 1 dl vizet rakunk. 

A megkelt tököket megspricceljük vízzel, úgy hogy sehol ne maradjon lisztes és 15-20 perc alatt pirosra sütjük.

20161116_160142.jpg

Kívül ropogós, belül pihe-puha tök zsemle.

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept