Nagyon régóta tervezem a leveles sajtos pogácsa receptem alapján elkészíteni a tepertős pogácsát. Nem véletlenül motoszkált bennem a gondolat, hiszen rettentő finom pogácsák sültek ki belőle.
A lisztet, a sajtot és a sót összekeverjük (ha szeretnénk belemorzsoljuk a vajat is) és mélyedést készítünk a közepébe, ide morzsoljuk az élesztőt ráöntjük a langyos tejfölös tejet és beleütjük a tojást.
Összekeverjük és egy lágy kelt tésztát dagasztunk belőle , amit kb 45-60 percig hagyunk kelni (amíg a duplája nem lesz)
Kinyújtjuk 0,5 cm vastagra és rákenjük a sós, borsos tepertőkrémet a tészta egy harmadára.
Meghajtogatjuk. (lásd videó) Majd 20-30 percet hagyjuk kelni.
Kinyújtjuk és megint hajtogatjuk, letakarjuk és 20-30 percig kelni hagyjuk.
Nyújtunk és hajtogatjuk harmadjára is, letakarjuk és 20-30 percig kelni hagyjuk.
Kinyújtjuk, de most már csak kb 1,5 cm vastagra és a tetejét négyzetesen bevagdossuk egy éles késsel.
Éles pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk (fontos, mert ha nem éles, akkor nem lesz olyan szép réteges), végül a tetejüket felvert egész tojással megkenjük.
Hagyjuk kelni a tepsin őket addig, amíg 230 fokra légkeverésen, vagy 250 fokon alul felül sütésen be nem melegszik a sütőnk, ami nálam kb 15 perc.
A forró sütőbe toljuk a tepsit és azonnal visszavesszük a hőmérsékletet 20 fokkal. (210 fok légkeverés, 230 fok alul-felül.)
Szép pirosra sütjük őket. A tepertős pogácsa sütési ideje nálam 15 perc volt.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept
Ha tetszett a videó, akkor iratkozz fel a youtube csatornámra is az alábbi linkre kattintva.
Ha kíváncsi vagy a recept tápanyag értékeire, akkor kattints a SajátRecept oldalára.