Teljes kiőrlésű lisztes egyszerű croissant

Sokat gondolkodtam, hogy mi az, amire vágyik az ember reggeli gyanánt. Az első gondolatom a croissant volt, hisz lehet enni édesen, szendvicsnek vagy töltve. A croissant valóban ki tudja elégíteni az egész család minden igényét. Megalkottam nektek ezt az egyszerű diétás croissant-verziót, amit estére hűtőbe is tehetünk, hogy hétvégi reggeleken friss meleg croissant kerüljön a család asztalára.

Többi diétás desszert recept ide kattintva elérhető

Fotó: Stauth Edit

Hozzávalók 8 db croissant-hoz:

  • 32 dkg (320 g) teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 5 dkg (50 g) búzasikér
  • 1 tk. (5 g) só
  • 15 g friss élesztő
  • 5 g negyedannyi típusú édesítőszer (sós verzióban elhagyható)
  • 2 dl (200 g) víz
  • 15 g cukrozatlan habtejszín
  • 20 g hideg vaj
  • 1 db M-es tojás

 

  • 80 g puha vaj
  • 1 egész tojás a kenéshez

1 db kifli tartalmaz

Energia (kcal, kJ)

262

1096

Zsír (g)

12

 

Szénhidrát (g)

25

 

Fehérje (g)

11

 

Kérlek vedd figyelembe, hogy ezek az értékek csupán becslések, amely az alapanyagok és a pontos mérések függvényében változhatnak. A megfelelő eredményhez mindig ajánlott ellenőrizni az alapanyagok pontos tápanyagtáblázatát és minden sütésnél pontos méréseket érdemes végezni.

Ha nem szeretnénk habtejszínt használni, akkor 2,15 dl tejet használjunk a habtejszín és a víz keveréke helyett.

Recept:

A lisztbe belekeverjük a sót és a sikért, a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos tejszínes vizet. Belerakjuk a 20 g hideg vajat és az egy egész tojást. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk, hogy ne ragadjon az edény falához vagy a kezünkhöz. Dagasztás után nem kelesztjük, hanem azonnal 9 darabra vágjuk (kb. 78 g/db). Gombócokká formázzuk őket, majd egyesével kistányér méretű köröket nyújtunk belőlük. Amíg a nyújtásokat végezzük, addig a gombócokat takarjuk le, hogy ne száradjanak ki. Ha kinyújtottuk őket egyformára, akkor egy lisztezett lapostányérra lerakunk egy tésztát, majd bekenjük 10 g puha vajjal, erre újra tésztát rakunk és vajat kenünk. Így sorban, amíg el nem fogynak. A tetejére már nem kell vaj.

Ezt a halmot tányérral együtt berakjuk 20–30 percre a mélyhűtőbe, hogy a vaj újra megkeményedjen. Ha letelt az idő, akkor lisztezett felületre borítjuk és olyan nagyra nyújtjuk, amilyenre csak tudjuk. Kb. 40 cm átmérőjű kör már megfelelő. 8 db körcikkre vágjuk és egyesével feltekerjük őket. Szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk, majd folpackkal vagy zacskóval lefedjük őket.

SZOBAHŐMÉRSÉKLETEN: Ha hamar szeretnénk fogyasztani, akkor 24–25 fokon kb. 1,5 óra alatt duplájára kelesztjük őket, majd előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra  alsó-felső sütésen.

HŰTŐBEN: Ha reggelire szeretnénk elkészíteni, akkor éjszakára az egész tepsit hűtőszekrénybe rakjuk, majd reggel ébredéskor kitesszük a pultra 30 percre melegedni. Ha letelt a fél óra, bemelegítjük a sütőt 200 °C-ra alsó-felső sütésen.

MINDKÉT ESETBEN: Sütés előtt lekenjük a kifliket felvert egész tojással. 200 °C-on 10 percig, majd 180 °C-on kb. 6 perc alatt szép pirosra sütjük az egyszerű croissant-okat.

 

Értékelések

Jelenleg nincs leadott értékelés.
Értékelés: