Teljes kiőrlésű kenyér

A teljes kiőrlésű kenyér általában vagy "nehéz" vagy formában kell sütni, hogy ne laposodjanak el a magas víztartalom miatt. Én talán megtaláltam az arany középutat- Remélem van akinek örömet okozok a recepttel. 

Egyéb cukorbetgeknek és diétázóknak szánt receptemet ide kattintva találod.

Teljes kiőrlésű kenyér

Hozzávalók:

  • 50 dkg (500 g) Teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 10 dkg búzasikér (100 g) (bioboltban, herbáriában, nagyobb szupermarketekben kapható) A sikér azért kell bele, hogy lazává varázsolja a tésztát fehér liszt használata nélkül, így ez esetben nem ajánlom az elhagyását.
  • 10 g (2 teáskanál) só - A teáskanál az a legnagyobb kiskanál, amit a fiókban találsz
  • 2,5 dkg (fél kocka) friss élesztő
  • kiskanálnyi méz (Elhagyható a diéta miatt!)
  • 3,5 dl szénsavmentes ásványvíz - A csapvíz klórtartalma megöli az élesztőt!!!!
  • 30 g olaj (amilyet szeretnél, napraforgó, oliva stb....)

Recept:

Fogjuk a mérlegünket- nem nem jó érzésre, mert úgy nem lehet kenyeret sütni 

Belemérjük egy edénybe a lisztet. A lisztbe belekeverjük a sót és a búzasikért. Bedobjuk a mikróba 30 mp-re, hogy átmelegedjen, majd megkeverjük.

Belemorzsoljuk az élesztőt a közepébe és csurgatunk rá egy kiskanál mézet

A vizet megmelegítjük a mikróban olyan melegre, hogy jó érzés legyen az ujjunkat beledugni. Ha meleg nem jó ha hideg az sem, mert a meleg megöli az élesztőt, fázni meg nem szeret.

Ezt ráöntjük az élesztőre. Belemérjük az olajat is. 

Egy fakanállal összekeverjük az egészet. 

Kidagasztjuk annyira, hogy ne ragadjon a kezünkhöz vagy a dagasztó edény falához.

Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és hagyjuk állni (kelni) 20 percet. (Én csak bent hagyom a gépben)

Ekkor kicsit átgyúrjuk és megint hagyjuk 20 percig állni (kelni) (én csak bekapcsolom pár mp-re a gépet)

Amikor letelt az idő, akkor kiborítjuk a pultra és kilapogatjuk jó laposra. 

Na most jön a cipó formázása. Rakok inkább videót az a tuti :) Egy fontos hogy ne legyen szoros, szóval csak lazán tekerjük fel. 

Szilikonos sütőpapírral bélelt kacsasütőbe rakjuk. Na ezután megint nincs dolgunk egy darabig kb 20 perc, de a lényeg hogy jól megnőjön. 

Közben bemelegítjük a sütőt 250 fokra alul felül sütésen. 

Lespricceljük vízzel a megkelt kenyeret - Erre nekem egy ilyen 100 Ft-os virágspriccelős flakonom van, de ha van egy vízipisztoly a lakásban az is tökéletes. Annak is híján meg nyúljunk bele a vízbe és ujjainkkal locsoljuk meg óvatosan. 

Ezután egy nagyon éles késsel bevágjuk a tetejét 3 helyen. 

Ezután mehet a sütőbe sülni 20 percre. Ha ez letelt, akkor visszacsavarjuk a sütőt 230 fokra és még 20 percig sütjük. Ha ez a 20 perc is letelt, akkor levesszük a fedőt és ízlésünknek megfelelő barnaságig pirítjuk

Kivesszük majd átrakjuk egy rácsra és lespricceljük hideg vízzel és ha tudjuk hideg helyen hagyjuk kihűlni pl terasz.

Most már csak meg kell várnunk, hogy lehűljön.Ha melegen vágjuk meg, akkor nem lesz szép a vágási felülete :)

Ha bonyolultnak érzed nézd meg jobban :) Ez a 20 perces kenyér

  • dagasztás
  • 20 perc kelesztés
  • megint 20 perc kelesztés
  • formázva is 20 perc kelesztés
  • 20 perc sütés 250 fokon
  • 20 perc sütés 230 fokon
  • pirítás 230 fokon

20190328_145228.jpg

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept

Értékelések

5
Nagyon jó ez a recept, viszont jó lenne ha kiegészítenék azzal hogy a kenyeret fedővel kell betenni a sütőbe, mert én már kétszer elfelejtettem, mivel csak az szerepel a receptben hogy vegyük le a fedőt.
5
Nagyon jó ez a recept, viszont jó lenne ha kiegészítenék azzal hogy a kenyeret fedővel kell betenni a sütőbe, mert én már kétszer elfelejtettem, mivel csak az szerepel a receptben hogy vegyük le a fedőt.
4
Szia. Nagyon jól néz ki. Szerinted kovásszal is működik? Természetesen a kovász kelési idejét figyelembe véve.
Értékelés: