Te is tapasztaltad, hogy puha és isteni finom teljes kiőrlésű kenyeret sehol nem lehet kapni, de nincs időd és energiád otthon sütni? Ezzel a recepttel otthon, kenyérsütőgéppel is könnyedén elkészítheted. Az egészséges, rostdús kenyér nemcsak laktató, de sokkal jobb érzés úgy enni, amikor tudod, hogy magad sütötted. Ráadásul a gép szinte mindent megcsinál helyetted – csak dobd bele az alapanyagokat, és várd, hogy a friss, illatos kenyér elkészüljön!
Aki szeretne gyorsan és egyszerűen sütőben kenyeret sütni, de hasonló érzései vannak (mert időigényesnek és bonyolultnak tartják) azoknak a Gyökérkenyér receptemet ajánlom.
Alapvetőleg a Formakenyér receptemet fogtam alapul, de önmagában nem sült vele tökéletes kenyér így változtattam az összetételen.
A kenyérsütőgépen válaszd ki a legrövidebb programot. Általában van egy alap program (basic vagy white), ami 3-3.5 órát vesz igénybe. Állítsd be a kenyér méretét itt az 1 kg-osat válaszd és a héj színét állítsd sötétre.
Ha van rá mód, akkor a kelesztés előtt, amikor már nem dagaszt a gép, akkor a lapátokat távolítsd el. Nálam ez 1.5 órával a program vége előtt van és a gépem csipogással jelzi. RMV felirat jelenik meg a kijelzőn.
Érdemes a lapátok eltávolítása után lenyomkodni a kenyeret úgy, hogy a közepe mélyebb legyen, így sütés után is szép formája lesz.
Miután a program lefutott, a gép jelezni fogja, hogy a kenyér elkészült. Vedd ki a kenyeret a sütőformából, és hagyd rácson hűlni, hogy a héja ropogós maradjon.
Megfelelő mennyiségek használata: Ha a tészta eléri a gép tetejét, akkor túl sok volt az alapanyag. Ilyenkor érdemes kevesebb hozzávalót használni.
Kelesztés figyelése: Ha a kenyér teteje beesik, vagy élesztő ízű lesz, akkor túlkelt. Ilyen esetben válassz rövidebb programot vagy csökkentsd az élesztő mennyiségét