Teljes kiőrlésű kenyér kenyérsütőgéppel

Te is tapasztaltad, hogy puha és isteni finom teljes kiőrlésű kenyeret sehol nem lehet kapni, de nincs időd és energiád otthon sütni? Ezzel a recepttel otthon, kenyérsütőgéppel is könnyedén elkészítheted. Az egészséges, rostdús kenyér nemcsak laktató, de sokkal jobb érzés úgy enni, amikor tudod, hogy magad sütötted. Ráadásul a gép szinte mindent megcsinál helyetted – csak dobd bele az alapanyagokat, és várd, hogy a friss, illatos kenyér elkészüljön!

A kenyérsütőgépben való kenyérsütés számos előnnyel jár:

  • Egyszerűség: Mindössze a hozzávalókat kell a gépbe tenni, és a gép elvégzi a többit.
  • Időmegtakarítás: Nem kell figyelni a dagasztásra, kelesztésre és sütésre, mert a gép mindezt automatikusan végzi.
  • Sokoldalúság: A legtöbb kenyérsütőgép különböző programokkal rendelkezik, így nemcsak kenyér, hanem tészta, lekvár és sütemények is készíthetők benne.
  • Kényelmes használat nyáron: Mivel a kenyérsütőgép egy zárt rendszerben működik, a konyha nem melegszik fel annyira, mint a hagyományos sütők használata esetén. Ez különösen előnyös a forró nyári napokon.

 

Aki szeretne gyorsan és egyszerűen sütőben kenyeret sütni, de hasonló érzései vannak (mert időigényesnek és bonyolultnak tartják) azoknak a Gyökérkenyér receptemet ajánlom.

A kenyérsütés alaplépései

A fehér kenyér hozzávalói:

Alapvetőleg a Formakenyér receptemet fogtam alapul, de önmagában nem sült vele tökéletes kenyér így változtattam az összetételen.

  • 550 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 80 g búzasikér
  • 400 ml hideg víz 
  • 3 teáskanál (15 g) só
  • 25 g friss élesztő VAGY 1 csomag szárított élesztő (7 g)
  • 25 g hideg vaj

Fontos a hozzávalók sorrendje:

  • Először a vizet alulra öntjük
  • Ebbe szórjuk a sót
  • Ezután szórjuk rá a sikérrel összekevert lisztet (fontos hogy előbb keverjük össze)
  • A tetejére kerül az élesztő
  • Elindítjuk a gépet
  • A vajat hidegen csak akkor tegyük bele, ha már a tészta valamennyire összeállt

A kenyérsütőgépen válaszd ki a legrövidebb programot. Általában van egy alap program (basic vagy white), ami 3-3.5 órát vesz igénybe. Állítsd be a kenyér méretét itt az 1 kg-osat válaszd és a héj színét állítsd sötétre.

Ha van rá mód, akkor a kelesztés előtt, amikor már nem dagaszt a gép, akkor a lapátokat távolítsd el. Nálam ez 1.5 órával a program vége előtt van és a gépem csipogással jelzi. RMV felirat jelenik meg a kijelzőn.

Érdemes a lapátok eltávolítása után lenyomkodni a kenyeret úgy, hogy a közepe mélyebb legyen, így sütés után is szép formája lesz.

Miután a program lefutott, a gép jelezni fogja, hogy a kenyér elkészült. Vedd ki a kenyeret a sütőformából, és hagyd rácson hűlni, hogy a héja ropogós maradjon.

Megfelelő mennyiségek használata: Ha a tészta eléri a gép tetejét, akkor túl sok volt az alapanyag. Ilyenkor érdemes kevesebb hozzávalót használni.

Kelesztés figyelése: Ha a kenyér teteje beesik, vagy élesztő ízű lesz, akkor túlkelt. Ilyen esetben válassz rövidebb programot vagy csökkentsd az élesztő mennyiségét