Teljes kiőrlésű békebeli kifli

Teljes kiőrlésű békebeli kifli

Mostanában minden receptet igyekszek megreformálni. Egészen jól belejöttem, hát gondoltam a legnépszerűbb receptemet a békebeli ropogós kiflit is megsütöm teljes kiőrlésű lisztből. Így jött létre a Teljes kiőrlésű békebeli kifli.

Bevallom úgy érzem megint nagyot alkottam. Persze ez az eredeti receptnek is köszönhető, ami önmagában méltán híres. Szóval jöjjenek a kulisszatitkok, hogy hogy lehet isteni Békebeli kiflit sütni teljes kiőrlésű lisztből. 

Hozzávalók 10 db kiflihez:

  • 42 dkg (420 g) teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 8 dkg (80 g) búzasikér
  • 2 teáskanál (10 g) só
  • 2 dkg (20 g) élesztő
  • 1 nagy evőkanál (50 g) tejföl
  • 2,5 dl (250 g) tej
  • 1 dl (100 g) víz (nem csapvíz, mert a klór tartalma árt az élesztőnek)
  •  
  • Ha nem szeretnénk tejet használni, akkor 25 g tejszín és 3,5 dl víz (350 g ) használható helyette.
  •  

1 db kifli kb: 200 kcal, 12 g fehérje, 28 g szénhidrát, 3 g zsír

Recept:

A tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk.

A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt rácsurgatunk pici mézet és beleöntjük a langyos tejfölös keveréket. Hagyjuk az élesztőt jól felfutni. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk. (Nem tévedés tényleg nem kell külön zsiradék a tésztába) Dagasztás után kb 45 percet kelesztjük (duplájára) 10 db-ba vágjuk (96 g/db), gombóccá formázzuk. 10 percet pihentetjük a gombócokat, majd megformázzuk kiflinek.

20180730_194507.jpg

Próbáljuk meg minél vékonyabbra nyújtani olajos pulton és szorosan felcsavarni úgy, hogy közben kifelé sodorjuk a tenyerünkkel. Meg tudod nézni a formázást a recept végén található videóban.

A sütőpapíros tepsin kelesztjük őket úgy, hogy a vége mindig alulra kerüljön különben sütés közben "kinyílik" a kiflink.

TIPP: Én újrahasznosítható sütőpapírt használok. Nagyon gazdaságos, hiszen évekig használható és mindemellett környezetbarát megoldás! Beszerezhetitek Süssvelem Webáruházból

20180730_202311.jpg

Ha készen vagyunk a formázással, azonnal 220 fokra előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen.

NEM KELESZTJÜK (csak addig amíg melegszik a sütő) különben nagyon összekelnek a rétegek. A sütő aljába tetszünk 1 dl vizet (a víz melegedjen együtt a sütővel így gőz keletkezik bent). Mielőtt a sütőbe tolnánk lespricceljük vízzel a kiflik felületét így fényes kifliket kapunk. Ha nem spricceljük le, akkor kicsit rusztikusabb lesz a kinézete. 10-15 perc sütés után (nálam 13 perc), amikor már látszik, hogy elkezdett pirulni levesszük a hőmérsékletet 200 fokra és bekapcsoljuk a légkeverést. Innentől kezdve 3-5 perc alatt (nálam 4 perc) szép pirosra sütjük őket.  Rácsra tesszük hűlni a Teljes kiőrlésű békebeli kifli-ket. Egy kifli 85 g-os lett nekem.

20180730_225837.jpg 20180730_231051.jpg

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept

https://www.tiktok.com/@kalcirecept/video/7131014053761207557

 

Értékelések

Jelenleg nincs leadott értékelés.
Értékelés: