Tejfölös uborkasaláta

Ezt a tejfölös uborkasaláta receptet édesanyámtól tanultam. Gyerekkoromban gyakran készítette el nekünk, és azóta is sokszor az asztalunkra kerül. Az egyszerű hozzávalókból készült saláta frissítő és könnyű köret, amely tökéletesen passzol a grillezett ételekhez vagy akár egy egyszerű sültekhez is.

Hozzávalók (4 személyre):

  • 2 db kígyóuborka (kb. 700 g)
  • 1 teásanál só (5 g)
  • Fél kiskanál őrölt bors
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • kb. 300 g tejföl
  • 1 kiskanál só (3 g) a tejfölhöz
  • Pirospaprika és őrölt bors a díszítéshez

Elkészítés:

Az uborkákat meghámozzuk, majd vékony szeletekre gyaluljuk. Az uborkaszeleteket egy tálba tesszük, megszórjuk a sóval, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és az őrölt borsot, majd jól összeforgatjuk. Hagyjuk állni 15-20 percig, hogy az uborka levet eresszen. Minden íz átjárja az uborkát ezért fontos így a fűszerekkel együtt állni hagyni.

Miután az uborka levet eresztett, alaposan kinyomkodjuk belőle a felesleges levet, és a levet elöntjük.

Egy külön tálban összekeverjük a tejfölt 1 kiskanál sóval, majd ezt a keveréket hozzáadjuk az előkészített uborkához.

A salátát hűtőbe tesszük, és legalább 30 percig hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek.

Tálalás előtt megszórjuk a tetejét pirospaprikával és őrölt borssal, amelyek nemcsak színt, hanem extra ízt is adnak a salátának.

Ez a tejfölös uborkasaláta hűsítő és ízletes kísérője lehet bármilyen ételnek, és remélhetőleg a ti családotok asztalán is olyan kedvenc lesz, mint a miénken. Jó étvágyat!