Szendvics vekni

Egy Szegedi szendvicsező kedvelt fogása, a rántott csirkemelles szendvics. Talán nem tűnik ördöngösségnek elsőre, ám a kis vekni tökéletesítéséhez hosszú út vezetett. Gyerekeim rajongása ez iránt az egyszerű, ámde ízvilágban gazdag csemege iránt inspirált arra, hogy megalkossam saját verziómat. Kísérletezésem során számos összetétellel próbálkoztam, mindhiába - az igényes gasztronómiai ízléssel megáldott Gergő fiam mindig a kifogásokat találta benne. De végre eljött az a nap, amikor a konyhám laboratóriumában létrejött valami különleges, 165 grammos csoda, amellyel végre elnyertem Gergő jóváhagyását. Készüljetek fel arra, hogy beleszeressetek ebbe a szendvics veknibe, amely méltán hódítja meg minden gasztronómiai ínyenc szívét!

Hozzávalók 6 db-hoz:

  • 65 dkg (650 g) BL55 búzafinomliszt
  • 3 tk. (15 g) só
  • 1 tk. (5 g) cukor
  • 2,5 dkg (fél kocka) élesztő
  • 2 dl (200 g) tej
  • 2 dl (200 g) víz
  • 50 g hideg vaj

Recept:

A lisztbe belekeverjük a sót, a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos vizes tejet. Megvárjuk hogy felfusson az élesztő.  Az egészet összegyúrjuk, majd belerakjuk a hideg vajat. Kidagasztjuk, hogy ne ragadjon az edény falához vagy a kezünkhöz. Dagasztás után 40 percet kelesztjük és 6 db-ba vágjuk (kb. 190 g/db). Megformázzuk őket úgy mint a fehér kenyeret egy pici veknivé.

Szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk a „zsemléket”, majd kb. 30 percig hagyjuk őket kelni. Közben 210 oC-ra előmelegítjük a sütőt alsó-felső sütésen, gőztér alkalmazásával. Mielőtt a sütőbe tolnánk a tepsit, lespricceljük vízzel a zsemlék felületét. Kb. 20 perc alatt szép pirosra sütjük őket. Amikor kivesszük, adunk nekik megint egy kis vizes spriccelést. Hideg helyen hagyjuk kihűlni.

Félbe vágva salátával, kedvenc zöldségekkel, mustárral, ketchuppal vagy majonézzel ízesítve egy finom szelet prágai típusú rántott csirkemellel (katt ide) laktató és nagyon finom szendvicset varázsolhatunk az asztalra.

Értékelések

5
prandin 1mg uk - empagliflozin 10mg without prescription empagliflozin sale
5
buy glycomet 500mg - order januvia 100mg generic buy acarbose paypal
Értékelés: