Volt már többször kérdés hozzám, hogy van-e szegedi vágott cipó receptem. Most volt időm utánaolvasni a dolognak és arra juottam, hogy ez egy kenyértészta csak víz helyett tejet fognak olaj helyett pedig vajat. Így elkészítettem az én szegedi vágottamat a FEHÉR KENYÉR receptemet alapul véve.
Belemérjük egy edénybe a lisztet. A lisztbe belekeverjük a sót, a közepébe lyukat csinálunk.
Belemorzsoljuk az élesztőt a közepébe, majd rászórjuk a cukrot.
A tejet megmelegítjük olyan melegre, hogy jó érzés legyen az ujjunkat beledugni. Ha meleg nem jó ha hideg az sem, mert a meleg megöli az élesztőt, fázni meg nem szeret.
Ezt ráöntjük az élesztőre. Belerakjuk a vajat is.
Kidagasztjuk a tésztát.
Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és hagyjuk kelni 40 percet.
Amikor letelt az idő, akkor kiborítjuk a pultra. Nem kell lisztezni, mert nem ragadós tészta. 5 db-ba vágjuk, így 200 g-os lesz egy kis cipónk.
Az eredeti szegedi vágott amúgy 250 g-os tésztával készül, de az nekünk már óriási lenne így inkább kisebbre formáztam.
Összegyúrjuk a darabokat gömbbé, majd 15 percet pihentetjük őket, konyharuhával letakarva.
Megformázzuk őket vekninek úgy, hogy a "gyűrött" oldala legyen felfelé a gömböcnek. Kilapogatjuk kerekre és feltekerjük, majd mind a két végén elkeskenyítjük. A szélén a tésztét összecsípkedjük.
Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk az összecsipkedett részt alulra téve és kelni hagyjuk 20-30 percet. Szép nagyra kell hogy keljenek.
Közben bemelegítjük a sütőt 210 fokra alul felül sütésen. Az aljába egy fém edénybe vizet rakunk.
Bevágás előtt lespricceljük vízzel.
Erre nekem egy ilyen 100 Ft-os virágspriccelős flakonom van, de ha van egy vízipisztoly a lakásban az is tökéletes. Annak is híján meg nyúljunk bele a vízbe és ujjainkkal locsoljuk meg óvatosan.
Amikor megkeltek, akkor egy nagyon éles késsel bevágjuk a tetejüket hosszában 2 helyen úgy, hogy kicsit ferdén tartjuk a kést vagy pengét.
Ezután mehet a sütőbe sülni kb 15-20 percre, de inkább azt írom, hogy addig amíg meg nem pirul.
Lespricceljük hideg vízzel és minél hidegebb helyre tesszük hűlni.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept
Ha tetszett a videó, akkor iratkozz fel a youtube csatornámra is az alábbi linkre kattintva.