Az őszi szezon egyik nagy kedvence a sütőtök, amelynek sütése egyszerűnek tűnhet, de nem árt néhány dolgot betartanunk sütés közben. Ez a módszer megőrzi az érett tök összes beltartalmi értékét, miközben kihozza annak természetes édes ízét. Most megmutatom, hogyan süthetjük meg a legfinomabbra a sütőtököt!
A jó sült tök alapja a megfelelő darab kiválasztása. Keressünk kemény, vastag húsú, rövid, de száraz kocsányú tököt. Nekem a személyes kedvencem az extra édes, gesztenye ízű, kerek, szürke héjú nagydobosi sütőtök.
Az egész tököt vágjuk ketté, vagy nagyobb tök esetén akár négybe, majd távolítsuk el a magokat és a belső részeket. Ezt se dobjuk ki, hiszen a magokat megpirítva nagyon finom csemege lesz.
A megtisztított sütőtököt szeleteljük fel, de figyeljünk arra, hogy a szeletek ne legyenek 8 cm-nél szélesebbek. A hagyományos módszer szerint sokan félkörív alakú szeletekre vágják a sütőtököt, azonban ez a forma nem biztosít egyenletes sütést. Én inkább 5-8 cm-es kockákra darabolom, mert így a sütőtök minden oldala egyenletesen pirul és sül át.
A felkockázott tököt helyezzük egy tepsire vagy sütőlapra, ügyelve arra, hogy minden darab között legyen legalább 3 cm távolság. Ha túl sok sütőtököt teszünk egyszerre a tepsibe, a keletkező gőz megfőzi a tököt, így nem tud rendesen sülni, és nem kapja meg a kellemes, pirult ízvilágot. Egy normál sütőbe maximum 2 kg nyers tököt tegyünk be egy sütésre.
A sütőtök akkor van kész, ha tűpróbánál könnyen bele lehet szúrni a tűt. A sült állaga krémes vagy omlós, attól függően, milyen tököt használtunk.
Sütőtökös receptjeim IDE KATTINTVA elérhetőek