Nagyon régóta foglalkoztat ez a recept. A gyerekek nagyon szeretik a sós pancsos perecet, így gondoltam nem veszíthetek azzal, ha elkészítem a sós négyest. Nagy sikere volt és szendvicsnek is imádták.
A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos vizes tejet. Belerakjuk a feldarabolt hideg vajat. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk, hogy ne ragadjon az edény falához vagy a kezünkhöz.
Dagasztás után 40 percet kelesztjük, majd 16 db-ba vágjuk. kb. 68 g/db
Mindegyik darabot megformázzuk gombócnak, majd 10 percig hagyjuk kelni.
Kilapogatjuk a gombócokat, feltekerjük úgy, mint az egyenes kiflit. 4 db ilyen kiflit szorosan egymás mellé helyezünk szilikonos sütőpapíros tepsire, majd így járunk el az összes gombóccal. Így módon 4 db négyest kapunk a tepsin.
30 percig hagyjuk kelni letakarva őket.
Közben a sós pancsot kikeverjük oly módon, hogy a lisztet a sóval és a vízzel alaposan összekeverjük. A sütőt alul felül sütésen bemelegítjük 200 fokra.
Ha letelt az idő, megkenjük őket egy felvert egész tojással és a sós pancsot rácsorgatjuk.
TIPP: Én egy eldobható habzsákba (zacskó is jó) töltöttem és a csücskén pici lyukat vágva csorgattam rá.
A bemelegedett sütőben kb 15 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a kifli már barna, de a só nem ég meg.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept