Sokmagvas bagett

Hozzávalók

Szeretek kísérletezgetni és finomságokat alkotni. Ez most sem volt máshogy, amikor a teljes kiőrlésű bagett recept találkozott a magvas diétás kiflivel és megszületett a gyermekük a sokmagvas bagett. Nagyon finom lett, puhább mintha lenne benne fehérliszt!

  • 40 dkg (400 g) teljes kiőrlésű búzaliszt (60 g/100g emiatt 240 g CH)
  • 8 dkg (80 g) búzasikér
  • 2 tk. (10 g) só
  • 50 g aprószemű zabpehely (52,2 g CH/100 g, emiatt kb. 26 g CH)
  • 20 g pirított szezámmag
  • 20 g pirított lenmag
  • 2,5 dkg (25 g) élesztő
  • 4 dl (400 g) langyos víz
  • 30 g hideg vaj
  • Tetejére

  • 10 g szezámmag
  • 10 g lenmag

Recept:

A lisztet, a zabpelyhet és a sikért kimérjük és belekeverjük a sót és a pirított magvakat is, a közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos vizet majd összekeverjük. Ebbe rakjuk a hideg vajat. Lágyabb kelt tésztát dagasztunk, amelyet 40 percen át kelni hagyunk. Felvágjuk 8 db-ra a tésztát kb. 130 g/db és nyolc bagettet formázunk belőle. Kilapogatjuk, majd feltekerjük és összecsípjük az illesztésnél a tésztát. Szilikonos sütőpapíros tepsin kelesztjük kb. 40 percet szoba hőmérsékleten (addig, amíg dupla vastag nem lesz) Kelesztés vége előtt kb. 20 perccel elkezdjük előmelegíteni a sütőt. Előmelegítésnél a sütőt 210 fokra kapcsoljuk alsó-felső sütésen, gőztér alkalmazásával. (Egy kisebb hőálló edényben vizet rakunk a sütőbe) Lespricceljük hideg vízzel a bagettek felületét és ekkor szórjuk rá a nem pirított magvakat. 2 helyen bevágjuk a tetejét, majd a forró sütőbe toljuk. Addig sütjük, amíg szépen meg nem pirulnak. Végig gőzben hagyjuk sülni. Ez kb. 20 perc alatt érhető el. Forrón rácsra tesszük és lespricceljük hideg vízzel a sokmagvas bagett-eket

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept