Nagy kedvencem ez a sajtos stangli recept. Pihepuha tésztája van és a legjobb variáció szendvicsnek. Ez az a tészta, ami a leginkább hasonlíta a bolti "felfújt" pékárúkhoz.
Gyönyörű nagyra megkel. Eddig még mindenki meglepődve tapasztalta, hogy mekkorára nő.
Hahagyományos zsemlét sütnéál inkább, vagy csak tej és tojásmentes receptet keresel válaszd a VIZES ZSEMLE receptemet.
Ha diétázol, akkor próbáld ki a TELJES KIŐRLÉSŰ lisztből készült változatomat.
A lisztet kimérjük megsózzuk, a közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos, cukros, vizes tejet. A tojássárgáját és az olajat is beleöntjük. Hagyjuk felfutni az élesztőt.
Lágyabb kelt tésztát dagasztunk, amelyet egy órán át kelni hagyunk.
6 felé vágjuk a tésztát (kb 100 g) és gombócokká formázzuk.
Stanglikat formázunk belőle vékonyan olajozott pulton. Lásd videó!
Tipp: Ha az "S" betűs szupermarket híres óriási stanglijára vágyunk, akkor csak ketté osszuk el a tésztát.
Sütőpapírral bélelt tepsin 1-1,5 órát kelesztjük (duplájára) szoba hőmérsékleten konyharuhával letakarva (kelesztés vége előtt kb 10-20 perccel elkezdjük előmelegíteni a sütőt 220 fokra)
Ha megkelt megkenjük a vízzel kikevert tojássárgájával és megszórjuk sajttal.
Előmelegítésnél a sütőt 220 fokra kapcsoljuk és egy edényben vizet teszünk a sütő aljába. Ha felmelegedett, akkor betoljuk a tepsit.
TIPP: Ha nincs légkeverésed, akkor végig 210 fokon süsd a stanglikat
Ha van, akkor bekapcsoljuk a légkeverést. 5 percig így sütjük. Ettől szépen felfúvódnak a stanglik.
Kikapcsoljuk a légkeverést és visszavesszük a hőfokot 200 fokra. Így sütjük, amíg szépen meg nem pirulnak. Nekem 10 perc kellett csak nekik. Végig gőzben hagyjuk sülni, így nem szárad ki a stangli és finom ropogós héja keletkezik.
TIPP: A megmaradt tojásfehérjékből készíts Diós Búrkiflit
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept