Sajtos pogácsa - hajtogatott

sajtos pogácsa

Mindig vágytam arra, hogy olyan igazán magas, réteges, szétesős, eldőlős, puha sajtos pogácsa süljön a sütőmben. Rengeteg receptet kipróbáltam. Mind finom volt, de nem hozta a katarzist. Egy FB csoportban láttam meg nemrégen egy gyönyörű pogácsát, ki is írtam a receptet és vártam a megfelelő napot, hogy legyen időm kipróbálni. Persze a szám íze szerint picit módosítottam.

Jelentem ez az, amire én mindig vágytam. Remélem másnak is ilyen élményt nyújt majd. 

A második feltekerés után már nem bírtam magammal, mert éreztem, hogy nagyon jó az, ami alakul a kezem alatt. Legszívesebben nyersen felfaltam volna az egészet. A sütés közben már csorgott a nyálam és melegen befaltam kb 6 db-ot szégyen vagy sem :)

Hozzávalók kb. 45 db pogácsához:

  • 550 g búzafinomliszt (BL55)
  • 100 g apróra reszelt trappista sajt
  • 15-20 g só
  • 50 g vaj
  • 2,5 dkg (25 g azaz fél kocka) friss élesztő
  • 50 g tejföl
  • 2,5 dl tej
  • 1 db tojás
  • 200-250 g nyers krumpli, sós vízben megfőzve
  • 100 g hideg vaj
  • 1 tojás a kenéshez
  • kb 100 g reszelt trappista sajt a szóráshoz VAGY szezámmag VAGY lenmag

Recept:

 A lisztet, a sajtot és a sót összekeverjük, majd belemorzsoljuk az 50 g vajat.Mélyedést készítünk a közepébe, ide morzsoljuk az élesztőt ráöntjük a langyos tejfölös tejet és beleütjük a tojást.

Összekeverjük és egy lágy kelt tésztát dagasztunk belőle. 

kb 45-60 percig hagyjuk kelni (amíg a duplája nem lesz)

Kinyújtjuk 0,5 cm vastagra

Ráreszeljük a kihűlt főtt krumplit egy nagy lyukú reszelővel, majd ugyanígy ráreszeljük a hideg vajat is

Feltekerjük és letakarjuk egy konyharuhával 30 percre

TIPP: Hagyományos módon hajtogathatjuk is. Videó a TEPERTŐS POGÁCSA receptemnél.

Kinyújtjuk és megint feltekerjük, letakarjuk és 30 percig kelni hagyjuk

Kinyújtjuk és feltekerjük harmadjára is, letakarjuk és 30 percig kelni hagyjuk

Kinyújtjuk, de most már csak kb 1,5 cm vastagra

Tetejét négyzetesen bevagdossuk egy éles késsel

Éles pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk (fontos, mert ha nem éles, akkor nem lesz olyan szép réteges)

Tetejüket felvert egész tojással megkenjük a sajtos pogácsa tetejét.

Ízlés szerint sajttal, szezámmaggal stb szórjuk.

Hagyjuk kelni a tepsin addig, amíg 210 fokra légkeverésen, vagy 230 fokon alul felül sütésen be nem melegszik a sütőnk. 

Szép pirosra sütjük őket a forró sütőbe tolva.

20190510_123846_1.jpg
20190502_153935.jpg

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept

Értékelések

Jelenleg nincs leadott értékelés.
Értékelés: