Sajtos kifli

Sokat gondolkoztam, hogy mit írhatnék ide a sajtos kifli bevezetőjének. Amikor megkóstoltam ezt a kiflit először, akkor káromkodtam.... :) Azt nem írhatom le. Így csak annyit írok, hogy az összes receptem elbújhat mögötte. A békebeli kiflim és a sajtos stanglim gyermeke leginkább. Teljes nálam a szerelem. Belül hófehér és vajpuha a kérge fenomenális ízt és ropogósságot kap a pirult sajttól. A sajtos kifli kiválóan használható salátákhoz köretnek, vagy csak úgy magában olivaolajjal, sonkával, sajttal is kiváló csemege. Szendvicsnek is tökéletes. Másnapra a kérge elveszti ropogósságát, de az élvezeti értéke mit sem csökken tőle.

Hozzávalók: 8 db-hoz

Tésztához:
  • 37 dkg (370 g) búzafinomliszt (BL55)
  • 2 dl (200 g) víz
  • 8-9 g só
  • 5 g méz (kb egy lapos teáskanál)
  • 15 g friss élesztő vagy 4 g szárított élesztő
  • 10 g (kb 4 teáskanál) olaj
    • Ez lehet napraforgó, oliva vagy amilyet csak szeretnénk
Tetejére:
  • 100 g apróra reszelt trappista sajt
  • 40 g apróra vágott tökmag vagy egyéb magvak (szezámmag, napraforgómag, lenmag)

Recept:

Lisztet egy tálba öntjük és belekeverjük a sót. Közepébe mélyedést készítünk, ide morzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos vizet, amibe korábban a mézet feloldottuk, majd beletesszük az olajat is.

Megvárjuk, amíg az élesztő felfut, majd kidagasztjuk a tésztát.

Ha már nem ragad az edény falához, akkor 40 percig pihentetjük a tésztát. Ezután elosztjuk 8 darabra, majd megformázzuk golyókká, és hagyjuk letakarva még 10 percig pihenni őket.

Ha megkeltek megformázzuk őket kiflinek és egy kicsit a pulton meggörgetjük mindegyiket, hogy még hosszabbak legyenek.

Tekergetés után lespricceljük őket vízzel, belemártjuk minden oldalát a reszelt sajtba vagy ízlés szerint a magvas-sajtos keverékbe, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Maradékot szórjuk rá! Ne sajnáljuk

TIPP: Én újrahasznosítható sütőpapírt használok. Nagyon gazdaságos, hiszen évekig használható és mindemellett környezetbarát megoldás! Beszerezhetitek Süssvelem Webáruházból

Konyharuhával letakarva hagyjuk kelni a kifliket 40 percig szobahőmérsékleten.

A kifliket gőzzel telített 240 °C-ra előmelegített sütőbe rakjuk őket alul felül sütésen úgy, hogy, amikor beraktuk azonnal visszavesszük a hőmérsékletet 230°C-ra kb. 12-15 perc alatt megsül. Nagyon figyeljük, hogy meg ne égjen a sajt.

sajtos kifli szendvics

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept

Ha tetszett a videó, akkor iratkozz fel a youtube csatornámra is az alábbi linkre kattintva.

Kálci receptjei Youtube