Sokat gondolkoztam, hogy mit írhatnék ide a sajtos kifli bevezetőjének. Amikor megkóstoltam ezt a kiflit először, akkor káromkodtam.... :) Azt nem írhatom le. Így csak annyit írok, hogy az összes receptem elbújhat mögötte. A békebeli kiflim és a sajtos stanglim gyermeke leginkább. Teljes nálam a szerelem. Belül hófehér és vajpuha a kérge fenomenális ízt és ropogósságot kap a pirult sajttól. A sajtos kifli kiválóan használható salátákhoz köretnek, vagy csak úgy magában olivaolajjal, sonkával, sajttal is kiváló csemege. Szendvicsnek is tökéletes. Másnapra a kérge elveszti ropogósságát, de az élvezeti értéke mit sem csökken tőle.
Lisztet egy tálba öntjük és belekeverjük a sót. Közepébe mélyedést készítünk, ide morzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos vizet, amibe korábban a mézet feloldottuk, majd beletesszük az olajat is.
Megvárjuk, amíg az élesztő felfut, majd kidagasztjuk a tésztát.
Ha már nem ragad az edény falához, akkor 40 percig pihentetjük a tésztát. Ezután elosztjuk 8 darabra, majd megformázzuk golyókká, és hagyjuk letakarva még 10 percig pihenni őket.
Ha megkeltek megformázzuk őket kiflinek és egy kicsit a pulton meggörgetjük mindegyiket, hogy még hosszabbak legyenek.
Tekergetés után lespricceljük őket vízzel, belemártjuk minden oldalát a reszelt sajtba vagy ízlés szerint a magvas-sajtos keverékbe, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Maradékot szórjuk rá! Ne sajnáljuk
Konyharuhával letakarva hagyjuk kelni a kifliket 40 percig szobahőmérsékleten.
A kifliket gőzzel telített 240 °C-ra előmelegített sütőbe rakjuk őket alul felül sütésen úgy, hogy, amikor beraktuk azonnal visszavesszük a hőmérsékletet 230°C-ra kb. 12-15 perc alatt megsül. Nagyon figyeljük, hogy meg ne égjen a sajt.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept
Ha tetszett a videó, akkor iratkozz fel a youtube csatornámra is az alábbi linkre kattintva.