Ha egy igazán ízletes és laktató finomságra vágysz, akkor a sajtos baconos csónak biztosan elnyeri a tetszésedet! Ezek a puha, aranybarnára sült csónakok tökéletesen ötvözik a füstölt bacon és az olvadt sajt gazdag ízvilágát a tésztája pedig egy nagyon puha és levegős kelt tészta. Ideális reggelire, uzsonnára, vagy akár vacsorára is, és garantáltan pillanatok alatt elfogynak az asztalról. Ráadásul az elkészítésük sem bonyolult, így akkor is bátran nekiláthatsz, ha kezdő vagy a konyhában. Próbáld ki ezt a receptet, és lepd meg a családot ezzel a házi péksütemény különlegességgel!
Hozzávalók (6 darabhoz):
A tésztához
A töltelékhez:
Kenéshez:
Elkészítés:
A lisztet kimérjük, és megsózzuk. A közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt. A langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot, majd a mélyedésbe öntjük. Hagyjuk felfutni (felhabosodni) az élesztőt, ezután adjuk hozzá a langyos vizet, a tojássárgáját és az olajat, majd lágyabb kelt tésztát dagasztunk belőle. Fedjük le, és hagyjuk kelni fél órán át.
A megkelt tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, kb. 100 g-os darabokra, majd gombócokká formázzuk. A gombócokat vékonyan olajozott felületen oválisra kinyújtjuk és feltekerjük, majd sütőpapírral bélelt tepsin hagyjuk a formázott tésztákat (egyenes kifliket) 20 percet kelni, míg kb. duplájára nőnek.
A sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a szalonnát felkockázzuk.
Hosszában éles késsel bevágjuk a megkelt stanglikat és kissé a kezünkkel szétnyitjuk. A külső szélüket lekenjük egy egész felvert tojással. A bevágásba egyenletesen elosztva minden csónakba teszünk 20 g baconkockát és 20 g sajtot.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Tegyünk egy edényben vizet a sütő aljába vagy használjuk gőzfunkciót.
Helyezzük be a tepsit és süssük a csónakokat kb. 20 percig 180 fokon alul felül sütéssel.
Inkább azt írom, hogy amíg a tészta aranybarna nem lesz, és a sajt pirosra nem sül.
A csónakokat hagyjuk kicsit hűlni, majd tálaljuk melegen. Frissen, ropogósan a legfinomabbak, de az uzsonnás zsákba is tökéletesek.