Nagyon ritkán készítek rozslisztből pékárút. Nem igazán tudom az okát, de valahogy nem jut eszembe. Boltban azt láttam lépten nyomon, hogy rozskenyér címén búza fehérliszttel kevert pékárut árulnak. Ez a recept csak rozsliszteket és búzasikért tartalmaz így ez a rozscipó jól beleilleszthető egy diétás étrendbe. Mivel a fehér rozsliszt glikémiás indexe alacsonyabb a teljes kiőrlésű búzalisztnél is így aljánlom a rozscipó-t cukorbetegeknek, IReseknek és GDMeseknek is.
Teljeskiőrlésű vekni receptem ide kattintva elérhető
Öregtészta: összekeverjük a liszteket és a sikért. A lisztkeverékből 150 g-ot kiveszünk és 5 g élesztőt valamint 150 g langyos vizet hozzáadunk. Összekeverjük, majd 4 órán át langyos helyen tartjuk.
4 óra múlva a maradék lisztkeverékhez adujuk a sót és belekeverjük. A közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rácsurgatjuk a mézet, ráöntjük a langyos vizet és belemérjük az olajat. Beledaraboljuk az öregtésztát is.
Kb. 10-15 perc alatt bedagasztjuk a tésztát. Vékonyan kiolajozunk egy kelesztőtálat, beletesszük a tésztát, letakarjuk és 30 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és óvatosan átgyúrjuk. Letakarjuk és 10 percig pihentetjük.
Ruhával kibélelünk egy kelesztőkosarat (akár levesestálat), és liszttel meghintjük. A pihentetett tésztából cipókat formázunk és az előkészített kosárba tesszük.
Kb. 60 percig hagyjuk kelni, ezalatt a sütőt előmelegítjük 230 fokra, a vaslábast is a sütőbe tesszük, átforrósítjuk. A megkelt tésztát óvatosan a forró edénybe fordítjuk, pengével bemetsszük, rátesszük az edény tetejét és betoljuk a sütőbe. Kb. 40 perc alatt sül pirosra.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept