Ha egy igazán különleges, halloweeni hangulatú péksüteményre vágysz, a pókhálós zsemle tökéletes választás lesz számodra! Ezek a fekete színű zsemlék a természetes színezéknek köszönhetően nemcsak látványosak, de garantáltan feldobják az ünnepi hangulatot is. A puha, vajjal gazdagított tésztára egy sós, lisztes pancsból készült pókháló mintát rajzolunk, amely sütés után is gyönyörűen megmarad. Ezzel az egyedi megjelenésű finomsággal garantáltan lenyűgözheted a családot és barátaidat halloween idején.
Tök"jó" zsemle mellé nagyon mutatós. KATTINTS IDE azért a receptért
A lisztbe belekeverjük a sót és a porrá tört széntablettákat, a közepébe mélyedést készítünk, ahová belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, és beleöntjük a langyos vizes tejet. Megvárjuk, hogy felfusson az élesztő, majd hozzáadjuk a hideg vajat.
Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk, hogy ne ragadjon az edény falához vagy a kezünkhöz. Dagasztás után 40 percig kelesztjük, majd 10 darabba vágjuk (kb. 115 g/db). Mindegyik darabot zsemlévé formázzuk.
Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a zsemléket. Miután mindegyik a tepsin van, a sütőt 210°C-ra előmelegítjük alsó-felső sütésen, gőztér alkalmazásával. Amikor a zsemlék kb. 15 percet keltek, megrajzoljuk őket a sós panccsal pókháló alakban.
Kb. 15 perc alatt szép pirosra sütjük őket. Hideg helyen, rácson hagyjuk kihűlni. A minta idővel magába szívhatja a levegő nedvességtartalmát, de ez nem okoz minőségbeli romlást. A széntabletta ártalmatlan, de ideiglenesen székrekedést okozhat a zsemle fogyasztása után.