Konferencián jártam Lengyelországban, ahol a szállodában nagyon finom zsemle szerű dolgot kínáltak minden reggelihez. Nagyon ízlett így hazaérve kiderítettem lengyel honlapokat böngészve, és azokat fordítgatva, hogy a "zsemle" neve Pletzlach! Inkább magában fogyasztják nem is zsemlének. Amerikában is sütik onion rolls/buns néven. Enyhén édeskés tésztán a hagyma édességét hihetetlenül jól kiegészíti az a kevéske mák, ami rákerül. Érdemes kipróbálni egészen különleges élmény a puha szinte kalácsszerű tésztájával.
Többi SÜTŐBEN SÜLT SÓS PÉKSÜTEMÉNY receptem itt elérhető
A lisztet összekeverjük a sóval és mélyedést készítünk a közepére.
Ide morzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, ráöntjük a langyos vizet és beleöntjük az olajat.
Kidagasztjuk, hogy ne ragadjon a kezünkhöz a tészta
40 percet kelesztjük
A kelési idő alatt olajon apróra vágott vöröshagymát üvegesre párolunk
kb 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, majd egy nagy szájú pohárral kiszaggatjuk
Sütőpapíros tepsin kelesztjük 15-20 percig
Megkenjük felvert egész tojással a tetejét
Egy teáskanál segítségével mélyedést csinálunk a közepére
Ide kanalazzuk a kihűlt olajtól lecsöpögtetett hagymát
Megszórjuk mákkal a tetejét
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra úgy, hogy egy edényben vizet rakunk a sütő aljába
Barnára sütjük a pletzlach-okat.
TIPP: A szaggatásból viszamaradt tésztát összegyúrjuk és hagyjuk újra kelni. Ha kel 10-15 percet akkor újra kinyújtható és szaggatható lesz.
TIPP2: Olajbogyóval is elkészítettem már.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept