Dolgoztam az egyetem alatt nyaranta egy Balatoni pizzériában, de soha nem kaptam meg a pizza tészta receptet, mert azt mondták, hogy sose fog úgy sülni, mint ott náluk a 400 fokos elektromos kemencében. Van ebben valami igazság, de azért én nem vagyok az a feladós típus :)
Ha valami izgalmasabbra vágysz süss CSAVART PIZZÁT
Paradicsomszósz:
Tejfölös szósz:
Lisztet a sóval elkeverjük, majd a közepébe mélyedést készítünk. Ide morzsoljuk az élesztőt, majd rászórjuk a cukrot ráöntjük a langyos vizet és végül az olajat. 1-2 percig hagyjuk az élesztőt felfutni. Az egészet összekeverjük, majd kidagasztjuk, hogy már ne ragadjon a kezünkhöz vagy a dagasztó tál falához. Jó alaposan körbelocsoljuk olajjal és fél órát kelni hagyjuk. Kinyomkodjuk belőle a levegőt, majd 3-4 részre osztjuk attól függően mekkora pizzát szeretnénk és gombóccá formázzuk.
Nekem ebből a mennyiségből két 26 cm-es és három 19 cm-es pizza jön ki. Ezt úgy osztom el, hogy 150 g megy a nyers tésztából a kicsi formába és 200 g megy a nagyokba. A kicsik beférnek egyszerre, vagy egy nagy egy kicsivel.
A tapadásmentes pizzasütő formát,a mit én is használok megrendelheted a SÜSS VELEM webáruházból Az alábbi linkre kattintva
Az elkészült gombócokat 10-15 percig pihentetjük, majd a kiolajozott sütőformába téve ellapogatjuk. Ha nem fedi be az egész formát akkor várunk ismét 5-10 percet és tovább tudjuk nyújtani.
Ha befedtük a formát, akkor ízlés szerint rakunk rá feltétet.
Ha vastagabb tésztát szeretnénk, akkor ilyenkor is keleszthetjük még 10-15 percet. Ha vékonyan szeretjük, akkor azonnal forró sütőbe dugjuk.
A megpakolt pizzát a sütőnk legmagasabb hőfokán (nálam 300 fok) alsó felső sütésen megsütjük. Akkor készült el, ha a kellő színt elérte a sajt és a széle is megpirult.
TIPP: A széléhez nagyobbra reszelt sajtot teszünk és visszahajtjuk a tésztát akkor sajttal töltött szélet csinálhatunk neki. Vízzel spriccelve magokkal szórhatjuk
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept
Ha tetszett a videó, akkor iratkozz fel a youtube csatornámra is az alábbi linkre kattintva.