Óriás kifli

Futótűzként terjed Facebookon az Óriás kifli receptje. Ezt neked is ki kell próbálnod. A gyerekek egyszerűen imádják ezt a 45 dkg-os kiflit csak úgy a csücskénél fogva harapni. Felejthetetlen és kihagyhatatlan élmény a nyárra!

 

Hozzávalók:

  • 65 dkg (650 g) BL 55 búzafinomliszt
  • 10 g (2 teáskanál) só 
  • 2,5 dkg (fél kocka) friss élesztő
  • 3,5 dl víz
  • 30 g olaj

 

Recept:

Belemérjük egy edénybe a lisztet, amibe belekeverjük a sót. A liszt közepébe mélyedést készítünk, ahová belemorzsoljuk az élesztőt. A vizet kézmelegre melegítjük és ráöntjük az élesztőre. Várunk pár percet, hogy felfusson az élesztő, majd belemérjük az olajat is. Kidagasztjuk a tésztát, majd letakarjuk és hagyjuk kelni 20 percig, ekkor kicsit átgyúrjuk, és ismét hagyjuk 20 percig kelni. Amikor letelt az idő, akkor kiborítjuk a pultra és elfelezzük. Mindkét feléből kis cipót formázunk és 10 percig hagyjuk kelni. Ekkor jöhet a kifli formázása. Egy fontos, hogy NE LEGYEN SZOROS, szóval csak lazán tekerjük fel, de azért adjunk feszességet a tésztának. Ezután megint nincs dolgunk egy darabig, mert kelni hagyjuk legalább 30-45 percig. A lényeg, hogy a tésztát óvatosan megnyomva puhának érezzük a felületét. Lespricceljük vízzel a megkelt kifliket, ezután mehet a sütőbe sülni. Szilikonos sütőpapírral leterített tepsin, alsó-felső sütési módban, 230 oC-on kb. 20 percig gőzzel telített sütőtérben sütjük. Kivesszük, lespricceljük hideg vízzel és minél hidegebb helyre tesszük, hogy a gyors hőmérsékletkülönbség miatt szépen becserepesedjen a felülete.

 

Videó a linkre kattintva elérhető Facebookon:

https://www.facebook.com/kalcirecept/videos/230088893316126/