Nagyon régóta szeertnék olivás kifli-t csinálni, de valahogy sosem sikerült olyanra, mint amilyenre szerettem volna. Most ez egy nagyon jól sikerült változat így megmutatom nektek.
Hagyományos kiflinek mindenképpen a BÉKEBELI ROPOGÓS KIFLI receptemet ajánlom.
FIGYELEM ez a tészta inkább édeskés (mint az albán pékségek tésztái), így ha egy sósabb ízvilágra vágyunk, akkor 15 g só, 15g cukor kerüljön a tésztába!
A lisztbe belekeverjük a sót, a közepébe mélyedést készítünk. Ide szórjuk a cukrot és rámorzsoljuk az élesztőt.
Ráöntjük a kézmeleg vizet és tejet is. Belerakjuk két tojás fehérjét és az olajat is.
Kidagasztjuk a tésztát. Nagyon ragad! Ne várjuk, hogy elváljon az edény falától! Ne dagasszunk hozzá plusz lisztet!
Ha homogén a tészta, akkor beledagasztunk 10 g puha vajat. Vajas kézzel elválasztjuk az edény falától a tésztát, majd letakarva 45 percig kelesztjük.
Ha letelt az idő lisztezve kivesszük a tálból és bőven lisztezett pultra öntjük, majd átdolgozzuk kicsit.
12 részre osztjuk, (100 g/db) golyót gyúrunk belőle. Közben is bőven lisztezzük folyamatosan.
Kb 15*30 cm-esre nyújtjuk lisztezett pulton. Nagyon vékonyra kell nyújtani. Kicsit olyan érzése van a végén az embernek, mintha rétestészta lenne.
Olvasztott vajjal megkenjük, megszórjuk nagyon apróra vágott olivabogyóval.
Feltekerjük a hosszabbik felénél fogva. A tekercset hosszában félbevágjuk, majd összetekerjük a két oldalt úgy, hogy a vágási felület kifelé forduljon.
Sorban szilikonos sütőpapírra rakjhuk őket.
A tojássárgájához egy evőkanál tejet adunk és a keverékkel lekenjük mindegyik kifli tetejét.
Megszórjuk őket bőven szezámmaggal.
20 percet kelesztjük. Közben előmelegítjük a sütőt.
180 fokon sütjük alul felül sütésen kb 15-20 percet, úgy hogy vizet rakunk egy edényben a sütő aljába. Ha már megpirult a széle és szép színt kapott jó is lesz.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept
Ha tetszett a videó, akkor iratkozz fel a youtube csatornámra is az alábbi linkre kattintva.