Tejmentes narancsos kalács

Tejmentes narancsos kalács

Sokat olvasgattam tejmentes kelt tészták után, de ritka kincs. Minden gyümölcskenyérben és kalácsban van tej. Unom már hogy mindig "pótoljam" növényi tejjel vagy tápszerrel. Gondoltam kipróbálom vízzel, de ha már víz akkor miért nem gyümölcslé? Egyszer élünk gondoltam próbáljuk meg. Karácsony akkor narancs, magok és aszalt gyümi csokival, így ezek kerültek bele. Így született meg a Tejmentes narancsos kalács. De el tudom képzelni 100%os almalével és fahéjjal is a tésztát. :)

A tésztát az aranygaluskám tésztája ihlette, mert az nagyon finom pihepuha. Csak kicsit több élesztőt raktam nehogy ne keljen meg a narancslé miatt. Hát jelentem bejött. Jobban, mint gondoltam. :) Finoman narancsos illatú kalács a végeredmény.

Hozzávalók:

  • 500 g búzafinomliszt
  • 1 csapott teáskanál (5 g) só
  • 100 g porcukor
  • 100 g olvasztott Vénusz vajízű margarin (ha nem kell hogy tejmentes legyen, akkor lehet vaj)
  • 1 tojás sárgája
  • 20 g élesztő
  • 2,5 dl 100%-os narancslé (Nálam Rauch Happy day mild)
  • fél citrom reszelt héja
  • 50 g étcsokoládé
  • 100 g vegyes aszalt gyümölcs és magok (mazsola, barack, szilva, meggy, áfonya, eper, kandírozott narancshéj, dió, madula stb....)

Recept:

A hozzávalókból egy lágy kelt tésztát dagasztunk. Az élesztőt nem futtatjuk. Ha szükséges, akkor rakhatunk hozzá még lisztet, mert nekem a gép szépen bele dagasztja ezt a mennyiségű folyadékot, de kézzel dagasztott tészta nem vesz fel ennyit. 

20161127_122308.jpg

Ha kidagasztottuk, akkor mehetnek bele a magok a gyümölcsük és a csoki ízlés szerint. Az enyémben most csoki volt, barack, áfonya és szilva valamint kandírozott narancshéj. A barackot és a szilvát négybe vágtam. 

20161127_122304.jpg

1 órát kelesztjük a tésztát. Ízlés szerint formázzuk. 

Én nem tudtam dönteni, így a felét egy kimargarinozott gyümölcskenyér formába raktam. A másik felét meg 7 részre szedtem és csináltam két csavart karikát és egy hármas fonást, amit sütőpapírra tettem.

20161127_140041.jpg

Lekenjük a kicsit felvert fehérjével és 45 percig kelesztjük. Sütés előtt még egyszer átkenjük a tojással. 

180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt átsütjük. (vegyétek figyelembe hogy a felét sütöttem csak egyben, szóval lehet hogy az egész tésztából készített kalácsot tovább kell sütni. Ha közben a teteje pirulni kezd, akkor egy darab alufóliával letakarjuk akkor nem ég meg. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.

20161127_154551.jpg

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept

Értékelések

Jelenleg nincs leadott értékelés.
Értékelés: