Egy külföldi blogger csaj Natashas Kitchen videójában láttam ezt a mini sajtburger-t. Olyan dolog volt, amit MOSTAZONNAL ki kell próbálnom. Termézetesen nem volt minden jó úgy, ahogy fordítás és mértékegység átváltás után megpróbáltam reprodukálni, valamint külföldi nem magyar fejjel gondolkodik így kissé átírtam és formáztam a dolgot. Remélem tetszeni fog nektek is. Mi imádtuk, mert szaftos, ízletes és egyszerű elkészíteni. Gyerekzsúrra kötelező étel!!!!
Ha hagyományos HAMBURGER receptet keresel kattints ide.
Eredeti videó itt:
A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos tejet, majd a vajat is.
Alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd egy órát kelesztjük.
Ha megkelt 12 db-ra vágjuk (kb 92 g/db) és megformázzuk őket zsemlének. Nagyon picit olvasztott vajas kézzel átsimogatjuk.
TIPP: Az eredeti receptben ezt a mennyiséget 24 db-ra vágták. Én azokat már nagyon mininek találtam így csak 12 db pici-t gyártottam ugyanannyi tésztából.
Egy akkora tepsibe rakjuk, amiben elférnek a zsemlék, de kellően közel tudjuk rakni őket egymáshoz, hogy össze tudjanak kelni. Sütőpapírral érdemes kibélelni a tepsit. (Később rakok fel tepsi méretet is)
Fél órát kelesztjük őket. Közben előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen 180 C fokra.
Vöröshagymát apróra vágjuk, majd kevés olajon megpároljuk. Ha már üveges, akkor rádobjuk a darált húst. Sózzuk, borsozzuk és rárakjuk a zúzott fokhagymát. Kevergetve megsütjük.
Amikor készen van belekeverjük a majonézt. Félrerakjuk, amíg a zsemlék el nem készülnek.
Ha letelt a 30 perc kelesztési idő lekenjük a zsemléket olvasztott vajjal.
Előmelegített sütőben kb 30 perc alatt világosabb barnára sütjük.
Ha megsültek a zsemlék hagyjuk őket kihűlni.
Kihűlés után az egészet egyben félbevágjuk ügyelve arra, hogy el ne váljanak egymástól a zsemlék.
Az alsó felét belerakjuk egy hőálló tálba vagy tepsire és leterítjük szeletelt sajttal.
Erre halmozzuk a megsült húst és a tetejére halmozzuk a reszelt sajtot.
Rárakjuk a tetejét, majd lekenjük ismét vajjal és megszórjuk szezámmaggal.
Így rakjuk vissza a 180 fokos sütőbe annyi időre, míg a sajtok megolvadnak.
Ha kissé meghűlt, akkor a zsemléket egymástól elválasztva fogyasztjuk.
TIPP: Nekem hiányzik belőle a zöldség így ki fogom próbálni, hogy teszek a hús tetejére savanyú uborkát és hagymát is. De bármilyen zöldséggel kipróbálhatjuk, aminek nem árt a hőkezelés.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept
Ha tetszett a videó, akkor iratkozz fel a youtube csatornámra is az alábbi linkre kattintva.