Medvehagymás felhő pogácsa

Fedezd fel a medvehagymás felhő pogácsa receptet, mely különlegességének köszönhetően azonnal rabul ejt. Ez a változat ugyanúgy könnyű és levegős, mint a hagyományos, de megőrzi frissességét napokig, így mindenki imádni fogja. Ínycsiklandó kombinációja a medvehagymának és a puha tésztának. Ez teszi az ideális választássá mindenki számára. Diétásban is elkészítheted, ha a cukor- és finomlisztmentes verziót dagasztod be KATT IDE.

Hozzávalók: kb. 85 db 4 cm-es pogácsához

  • 65 dkg (650 g) búzafinomliszt
  • 25 dkg (250 g) margarin vagy vaj
  • 20 g (4 tk.) só
  • 25 g (fél kocka) élesztő
  • 5 g (1 tk.) cukor
  • 1 dl (100 g) tej
  • 1 db egész tojás (M-es)
  • 165 g tejföl
  • 10 dkg (100 g) reszelt sajt
  • 80-100 g medvehagyma
  • 1 db tojássárgája a kenéshez

Recept:

A lisztet összemorzsoljuk a margarinnal és a sóval, belekeverjük a sajtot, majd a közepébe mélyedést készítünk és ide szórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos tejet. Hagyjuk felfutni, majd belerakjuk a tejfölt és a tojást. Kidagasztjuk a tésztát. Nem baj, ha nem válik el az edény falától. Mivel zsíros tészta akkor is össze tudjuk szedni. Ne tegyünk bele több lisztet! Meleg helyen 30 percig kelesztjük.

Kinyújtjuk és megszórjuk 80-100 g apróra vágott medvehagymával. Ezután háromszor meghajtogatjuk a megkelt tésztát. A hajtogatások között 20 percig pihentetjük. Amikor készen van az utolsó hajtogatás is, kinyújtjuk ujjnyi vastagra. Kisméretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Lásd a videón youtubeon a felhő pogácsánál.

Én a Cserni gépműhely pogácsaszaggatóit használom és a 4 cm-es méretet választottam ennél a receptnél. Kattints ide és vedd meg a Süss Velem webáruházban

Megkenjük tojássárgájával, majd megszórhatjuk apróra vágott tökmaggal (egyéb magvakkal) vagy reszelt sajttal. Ha szeretnénk a tetejét is megsózhatjuk nagyon finom lesz tőle.

Miután a tepsibe tettük szilikonos sütőpapírra a pogácsákat, még addig kelesztjük, amíg melegszik a sütő (kb. 15-20 perc)

TIPP: Én újrahasznosítható sütőpapírt használok. Nagyon gazdaságos, hiszen évekig használható és mindemellett környezetbarát megoldás! Beszerezhetitek Süssvelem Webáruházból

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 perc alatt pirosra sütjük a felhő pogácsákat.

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept