Mascarpone krémes torta folyékony csokis karamellával

mascarpone krémes torta

Férjem születésnapi tortája lett ez a szuper finom mascarpone krémes torta. Megszenvedtem vele és még pityergés is lett belőle, de úgy döntöttem megosztom veletek a hibákkal együtt hátha valaki megkóstolná. Felmerült bennem, hogy POHÁRKRÉMnek tökéletes lenne.

Többi SÜTEMÉNY receptem a linkre kattintva elérhető

Recept:

Piskóta:

  • 8 tojás
  • 400 g cukor 
  • 2 dl víz
  • 250 g liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál holland kakaópor

Mascarpone krém:

  • 250 g mascarpone krémsajt
  • 80 g porcukor (vaniliás cukorral egy része kiváltható)
  • 250 g Hulala habalapanyag
  • Bourbon vaníliaőrlemény vagy vanília kivonat ízlés szerint
  • 1 zacskó express zselatin fix

Csokis karamellkrém:

  • 125 g kristálycukor
  • 250 g cukrozatlan habtejszín
  • 125 g étcsokoládé

Díszítéshez

  • Hulala habalapanyag

Recept:

Csokis karamellkrém

Először ezt készítjük el, hogy hűlni tudjon.

A kristálycukrot egy fazékban felolvasztjuk alacsony lángon és pirítjuk, amíg szép sárga színt nem kap.

Lehúzzuk a tűzről és beleöntjük a tejszínt. Addig keverhetjük, míg fel nem oldódik a karamell.

Ha feloldódott, akkor belerakjuk az étcsokit és felmelegítjük az egészet újra.

Hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe rakjuk.

mascarpone krém

A cukrászhabot kemény habbá verjük.

Ezután a mascarponét a porcukorral és a vaníliával habosra keverjük. Belerakjuk a zselatint.

A sajtkrémbe bátran belekeverjük a tejszínhab felét, majd a másik felét is, de azt már óvatosan csak beleforgatjuk.

Ezt is alaposan lehűtjük.

Piskóta

Végül elkészítjük a piskótát. Én egy magas falú gáztepsiben csináltam.

A 8 tojás sárgáját a 400 g cukorral és a 2 dl langyos vízzel habosra verjük, úgy hogy a vizet csak apránként öntjük hozzá. Addig verjük, amíg a cukor el nem olvad.

Belekeverjük a sütőporos, kakaós lisztet.

A 8 tojásfehérjét is kemény habbá verjük és a keverékbe óvatosan belekeverjük.

A tepsi aljába szilikonos sütőpapírt terítünk. Ide öntjük a tésztát és egyenletesen elterítjük.

Kb 30 perc alatt 180 oC-on megsütjük (tűpróba).

Kihűlés után négy egyforma négyzetre vágjuk.

Összeállítás

A piskóta egyik lapját tányérra rakjuk.

Bekenjük a krém 1/3-ával. Csinálunk piskótából egy peremet és "bevakoljuk" krémmel.

Ide töltünk kb 200 g karamellás csokikrémet.

Rárakjuk a következő piskótát, arra is rakunk 1/3ad mennyiségű krémet. Ismét csinálunk egy keretet és vakolunk. Ide is töltünk kb 200 g karamellás csokikrémet.

Erre megint piskóta jön, majd a maradék krémmel körbekenjük a tortát.

Így összeállítva ha tudjuk a fagyasztóba berakjuk. Ez azért jó, mert hirtelen hül le a krém és nem engedi, hogy a csokis karamell kinyomja az oldalát a tortának.

TIPP: Ha a mascarponés krém túl vékony a szélén, akkor a torta a súlyánál fogva kinyomja a karamellás krémet és kifolyik. Én néha benéztem a fagyasztóba, hogy nem akar-e kijönni a szósz. Amikor azt láttam, hogy puposodik, akkor gyorsan kézzel a helyére noszogattam :)

Utána egy teljes éjszakára hűtőbe rakjuk, hogy a krémek jól visszahűljenek.

Másnap tejszínhabbal díszítjük, majd gyümölcsöt, magvakat rakunk rá ízlés szerint.

A kihűlt karamellás krémet kicsit megmelegíthetjük díszétési célból, de csak éppen annyira, hogy csurgatható legyen, mert ha túl forró megolvad a tejszínhabunk.

Az öntetből ízlés szerint csurgatunk a torta tetejére.

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept