Márton napkor szokás libát fogyasztani. Lehet ez libacomb, libamáj, de sokan készítenek ilyenkor kacsát is. De tudjuk-e hogy miért?
Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani.
Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, mert a rigmus szerint:
„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”
[forrás: wikipédia]
Hogy készül a tökéletes sült libacomb és milyen köret készüljön hozzá? Erre próbálok meg választ adni nektek.
Amilyen egyszerű művetetnek tűnik olyan nehéz kivitelezni úgy, hogy belül omlós kívül ropogós legyen a végeredmény.
A combokat alaposan átvizsgáljuk és eltávolítunk a bőrről minden oda nem való maradványt.
Mindegyiket egyenként sózzuk és borsozzuk. Én nem szoktam semmi mást rakni rá.
Belefektetjük a tepsibe őket a bőrös felükkel felfelé és öntünk egy ujjnyi vizet a tepsi aljába. Az egészet lefedjük alufóliával, vagy ha van akkor olyan edénybe rakjuk, aminek van fedele.
Mellédobunk combonként számítva 3 gerezd fokhagymát. Én nem is szoktam mást rakni mellé, de ha szeretitek, akkor tegyetek mellé szeletelt vöröshagymát, friss zöldfűszereket pl: rozmaringot, kakukkfüvet stb.
180 fokos sütőben alul felül sütésen addig sütjük, amíg meg nem puhul a hús.
Ha már megpuhult, akkor bekapcsoljuk a légkeverést vagy akár a grillt ha van és szép pirosra pirtjuk a combok bőrét.
Ez is nagyoan egyszerű. A zárójelben lévő mennyiségek kb 5 db combhoz elegendőek. (nálunk)
A krumplit (kb 1 kg) megpucoljuk, kockákra vágjuk és megfőzzük sós vízben.
Amíg fől a krumpli, addig (kb 150 g) hagymát kevés olajon vagy libazsíron megpirítunk. akkor jó ha nem csak üveges hanem kap egy kis színt is.
Ezután, ha megfőtt a burgonya a főzővizet leöntjük és egy krumplitörővel összetörjük. Az a jó ha darabos marad, mert nem krumplipüré a cél. Ekkor tehetünk bele egy kis darab vajat, hogy felolvadjon benne.
Beleöntjük a pirított hagymát és öntünk bele cukrozatlan habtejszínt.
Elkeverjük és megkóstoljuk. Ízlés szerint megsózzuk. Vigyázzunk, mert a krumpli sós vízben főtt nehogy elsózzuk.
Ha nem elég krémes, akkor bátran adjunk hozzá még tejszínt, de vigyázzunk nehogy folyós legyen a végerdmény. Az én krumplim probléma nélkül megitta a 2 dl-es tejszínt.
Na ez egy rém egyszerű történet. Én az 5 combhoz egy kb 1 kg-os kápsoztát vettem.
A lilakáposztát négybe vágjuk úgy, hogy a torzsája egyben tartsa a negyedeket.
Egy zöldségszeletelővel leszeleteljük, így vékony csíkokat kapunk.
Ehhez a mennyiséghezkb 150 g vöröshagymát olajon megdinsztelünk, majd ha már üveges akkor rárakjuk a káposztát és alaposan megsózzuk. Lefedjük fedővel és 10 percenként megkeverve megpároljuk. Köszben kóstoljuk többször, hogy kell-e még bele só.
TIPP: Ha az édes verziót szereted, akkor a hagymára szórj ízlés szerint kb 2 evőkanál cukrot és karamellizáld meg. Mehet még rá egész vagy őrölt kömény, de én a gyerekek miatt nem szoktam tenni, mert nem szeretik.
Ha megpuhult, akkor öntsünk rá 1-2 evőkanál 20%-os ecetet.
Ráadásként készíthettek hozzá finom puha fehérkenyeret, vagy bármilyen péksüteményt.