Az iskola idén Márton napi lámpás felvonulást szervez, aminek a végén a gyerekek cipót osztanak meg egymással és körbeadva fogyasztják, hogy megemlékezzenek Szent Márton jótetteiről. Természetesen elvállaltam, hogy a cipók egy részét megsütöm, de nagyon kevés információt találtam neten, hogy ez milyen cipó. Leginkább német nyelvterületeken jellemző a szokás így ott olvasgattam. Kiderült számomra, hogy a Márton cipó egy fajta kalács így a mini kalács tésztámat vettem alapul és készítettem egy tepsi "kalács zsemlét". Remélem ízleni fog a gyerekeknek.
Ízlés szerint tehetünk bele:
Felirat írásához:
A lisztbe keverjük a csipet sót , majd a közepében mélyedést csinálunk. Ide szórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt és erre öntjük a langyos tejszínes tejet.
Hagyjuk kicsit felfutni az élesztőt. Ha felfutott az lesztő akkor tehetjük bele a mazsolát és a citromhéjat, majd belerakjuk a tojást, valamint a hideg margarint (vajat) is darabokban.
Kidagasztott tésztát 45 percig kelesztjük langyos helyen, ha letelt, akkor deszkára borítjuk. 14 felé vesszük (kb. 95 g/db) és gombócokká formázzuk őket. 15 percet hagyjuk kelni a gombócokat, majd megformázzuk őket kis feszes zsemléknek.
Ha készen van mindegyik, akkor szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és pici tejjel felvert tojássárgájával megkenjük a tetejét. Kelni hagyjuk kb. 20 percet.
Kelesztés közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra alul felül sütésen, úgy hogy egy rozsdamentes edénybe vizet teszünk be, hogy gőztér keletkezzen a sütőben.
Ismét lekenjük a tetejét felvert tojássárgájával és ha szeretnénk díszítjük.
Forró sütőbe tolva kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Ha már szépen megpirultak jók is a Márton cipó-k.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept