Vannak klasszikus sütemények. Ilyen a mákosguba is. Nálunk a családban nem volt hagyomány karácsonykor mákosgubát enni, de gondoltam nem árt ha bevezetem nálunk is, mert imádjuk a mákot. Hagyományos formában nekem nem volt elég ünnepi, de neten elolvastam nagyon sok torta verzió receptjét és kidolgoztam egy saját mákosguba torta verziót én is.
Ha te is szereted a mákot, akkor próbáld ki a MÁKTORTA receptemet is.
A fonottkalácsot felszeleteljük, majd kb 2 cm x 2 cm-es kockákra vágjuk.
A tojásokat szétválasztjuk. (fehérjére nem lesz szükségünk)
A tejet a cukrászhabbal és a vajjal óvatosan felforraljuk, majd a forró keveréket kanalanként a tojássárgájához keverjük kézi habverővel, szépen lassan. Minden kanál forró keverék hozzáadása után alaposan keverjük el, mert ha túl gyorsan dolgozunk, akkor kicsapódhat a tojás.
Amikor már kb. 5 evőkanál keverékkel átmelegítettük a tojássárgáját, akkor a tejhez öntjük a sárgáját és kézi robotgép alacsony fokozatán keverve, alacsony lángon, lassan melegítjük, amíg picit be nem sűrűsödik a krém.
Belekeverjük a vaníliás cukrot, a cukrot, a mézet, a darált mákot és a reszelt citromhéjat is.
Az egészet a kaláccsal összekeverjük, majd a tortaformába öntjük és kicsit lenyomkodjuk.
180 fokon 30 perc alatt kisütjük. Teljesen kihűtjük az alapot.
A tojásokat szétválasztjuk. (fehérjére nem lesz szükségünk)
A tejet felforraljuk, majd a forró tejet kanalanként a tojássárgájához keverjük kézi habverővel, szépen lassan. Minden kanál forró tej után alaposan keverjük el, mert ha túl gyorsan dolgozunk, akkor kicsapódhat a tojás.
Amikor már kb. 5 evőkanál tejjel átmelegítettük a tojássárgáját, akkor a tejhez öntjük a keveréket és kézi robotgép alacsony fokozatán keverve, alacsony lángon, lassan melegítjük, amíg picit be nem sűrűsödik a krém. Teljesen kihűtjük.
Ha kihűlt, akkor belekeverjük a zselatin fixet.
A cukrászhabot kemény habbá verjük, majd a krémhez keverjük óvatosan.
Ráöntjük a tészta tetejére a krémet, majd a hűtőbe rakjuk dermedésig. Ez általában néhány óra, de jobb ha egy éjszakát hűtőben van.
Ha megdermedt, akkor levesszük a tortaformát róla és holland kakaóporral vagy szemes mákkal megszórjuk a tetejét díszítésként.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept