Két klasszikus népi étel házasítása mindig izgalmas feladat. Ez esetben egy lengyel kelttésztát a PLETZLACH-ot és egy erdélyi kenyérrevalót a padlizsánkrémet álmodtam össze egy előétellé. A tészta édessége jól ellensúlyozza a padlizsánkrém pikáns ízét, a hagyma és a mák roppanóssága feldobja a lágy krém monotonitását.Így jön létre a mákos pötty fantázianévre hallgató kis előétel vagy vendégváró.
A lisztet összekeverjük a sóval és mélyedést készítünk a közepére.
Ide morzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, ráöntjük a langyos vizet és beleöntjük az olajat.
Kidagasztjuk úgy, hogy ne ragadjon a kezünkhöz a tészta.
40 percet kelesztjük a tésztát szobahőmérsékleten.
Kb 0,5 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, majd egy kicsi pogácsaszaggatóval vagy felespohárral kiszaggatjuk.
Sütőpapíros tepsin kelesztjük a korongokat 15-20 percig
Megkenjük felvert egész tojással a tetejét
Előmelegítjük a sütőt 230 fokra úgy, hogy egy edényben vizet rakunk a sütő aljába
Kb 10-15 perc alatt barnára sütjük
Félbevágjuk a padlizsánokat, bevagdossuk, olajjal lekenjük, sózzuk, borsozzuk
Egy tepsire rakjuk őket sorban
180 C fokon légkeverés nélkül kb 50 perc alatt átsütjük őket.
Amíg sül a padlizsán, a hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk.
Kevés olajon a vöröshagymát megdinszteljük. Ha egy kicsit megpirult a fokhagymát is rádobjuk és lehúzzuk a tűzről.
Ha a padlizsánok megsültek, a belüket kikaparjuk.
Az összes hozzávalót egy botmixer segítségével pürésítjük.
A kisült „pogácsákra” habzsákkal padlizsánkrémet nyomunk, amit sült hagymával „díszítünk” végül szemes mákkal szórjuk.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept