Nem maradhat ki a Luca pogácsa recept se az oldalamról. Egy nagyon jó barátomtól kaptam egy hagyományos receptet, amit az édesanyja szokott sütni, picit alakítottam rajta. Minden évben hoz be a munkahelyre nekünk, hogy megjósoljuk a jövő évi szerencsénket.
Ne feledjétek, hogy Luca napján tilos fonni, sütni, mosni, így ajánlatos már december 12.-én elkészíteni a pogácsát és 13.-án csak pihenni és fogyasztani, ami elkészült.
Szokás/hagyomány
A pogácsákba pénzérméket rejtünk el, de nem az összesbe. Aki a pénzt tartalmazó pogácsát húzza, annak anyagilag jól fog állni a szénája az elkövetkező évben.
Természetesen nem kötelező ilyen zsíros jellegű tésztával dolgozni. SAJTOS LEVELES POGÁCSA receptem is van, ha az szimpatikusabb.
Lisztet megsózzuk és a margarinnal elmorzsoljuk.
A közepébe mélyedést csinálunk és belemorzsoljuk az élesztőt
A langyos cukros tejet is beleöntjük.
Megvárjuk míg felfut az élesztő, majd belerakjuk a tejfölt és a tojást is.
Az egész tésztát jól kidolgozzuk, majd összesen 2 órát hűtőbe rakjuk.
Fél óránként hajtogatjuk. Összesen háromszor. (30 percnél, 1 óránál és 1,5 óránál)
Lásd videó!
2 óra leteltével kinyújtjuk egy ujjnyi vastagra. Berácsozzuk a tetejét. Egy pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat.
Tipp: Ekkor rejtsünk néhány közepébe tisztított pénzérmét vagy helyettesítsük tökmaggal.
Előmelegítjük a sütőt 210 fokra alul felül sütésen.
Amíg előmelegszik a sütő, addig megkenjük a tojássárgájával a pogikat és megszórjuk reszelt sajttal a tetejüket. Ízlés szerint ilyenkor sózhatjuk vagy maggal szórhatjuk őket.
Forró sütőbe rakjuk és szép pirosra sütjük a pogácsákat.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept