Lecsó

Ahány ház, annyi szokás, és ez különösen igaz a lecsóra, ami az egyik legkedveltebb nyári ételünk. Minden családnak megvan a maga titkos összetevője vagy elkészítési módja, és nincs ez másként nálunk sem. Most megosztom veletek a mi családi lecsóreceptünket, amelyet generációról generációra adunk tovább. A recept egyszerű, de pontosan úgy készítjük, ahogyan nagymamámtól tanultam, és ahogy nálunk szokás.

Hozzávalók:

  • 2 kg TV paprika (TV = tölteni való)
  • 500 g hagyma
  • 200 g szalonna
  • 50 g zsír
  • 20 g ételízesítő vagy só
  • 10 g pirospaprika
  • 100 g paradicsom

Elkészítés:

A paprikákat alaposan megmossuk, kicsumázzuk, és eltávolítjuk a magokat. Bár sokan úgy tartják, hogy a magok adnak ízt az ételnek, mi nem szeretjük őket, ezért ezeket mindig kihagyjuk. Természetesen a csumáját is bele lehet tenni, ha szeretitek. A paprikákat körülbelül 2 cm x 2 cm-es négyzetekre vágjuk, így főzés közben nem fognak teljesen szétesni.

A szalonnát felkockázzuk, és egy nagyobb lábosban kiolvasztjuk a zsíron. Amikor a szalonna már szépen megsült, hozzáadjuk a felkockázott hagymát, és közepes lángon üvegesre pirítjuk.

A pirított hagymára tesszük a felkockázott paprikát. Hozzáadjuk az ételízesítőt és a pirospaprikát. Óvatosan összekeverjük, hogy a fűszerek egyenletesen eloszoljanak.

A paradicsomot is felkockázzuk, majd hozzáadjuk a paprikás-hagymás alaphoz. Nem teszünk fedőt a lábosra, mert így a lecsó leve nem fog túlzottan felgyűlni, és a zöldségek is jobban megőrzik az állagukat.

A lecsót addig főzzük, amíg a paradicsom héja összepöndörödik. Ekkor van készen az étel – ezt a trükköt nagymamámtól tanultam, és mindig beválik.

Tálaláskor friss kenyérrel kínáljuk. Ötletet rengeteget találtok hozzá a honlapon. Jó étvágyat kívánunk a mi családi lecsónkhoz!