Múlt héten beugrottam egy ilyen 100 Ft-os jellegű boltba és egy csomag habroló csővel távoztam. Persze amért mentem azt nem kaptam. Azóta kavarognak bennem recept ötletek folyamatosan. Az egyik ötletem a kürtőskalács tölcsér csokipudinggal töltve. kíváncsian vártam a fogadtatást, meg persze a kóstolást is. Gyerekek izgatottan várták mi sül ki belőle. Jelentem felülmúlta a várakozásaimat. Rettenetesen finom és viszonylag gyorsan készen is van. Szerintem nem bíbelődtem többet vele egy óránál.
Aki hagyományos KÜRTŐSKALÁCSra vágyik az nézze meg a sörösdobozon, sütőben sült receptemet.
Akinek nincs sörösdoboza se habroló csöve ők süssenek MINI KÜRTŐSKALÁCS KIFLIt
VAGY
Kimérjük egy tálba a lisztet, beleszórjuk a sót és egy mélyedést készítünk a közepére. Ide szórjuk a cukrot rámorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a kellemes kéz meleg tejet. Ha az élesztő felfutott hozzáadjuk a tojást és a margarint, majd a tésztát kidagasztjuk.
Ha kész, meglocsoljuk a tetejét olajjal, és olajjal kikent edényben kelesztjük szobahőmérsékleten 30 percig.
Ezt persze elkészíthetjük porból, de sokkal finomabb a házi.
Egy lábasba kimérjük a tejet, és a tejszínt beletördeljük a csokoládét és elkezdjük melegíteni.
Míg a tej felforrósodik, egy kis tálkában összekeverjük a keményítőt és a kakaóport a cukorral és a sóval.
A keveréket óvatosan a forró csokoládés tejhez adagoljuk kanalanként, közben kézi habverővel folyamatosan keverjük, hogy csomómentes legyen.
Újra felforrósítjuk, és addig melegítjük, folyamatos keverés mellett, míg a keményítő szépen besűríti a csokipudingot.
A megkelt tésztát pultra borítjuk és 12 db kb. 50 g-os adagokra osztjuk.
A tészta adagokat egyesével kb. 25 cm hosszú rúddá nyújtjuk.
Egyesével a habroló cső tetejétől lefelé haladva rátekerjük.
Fontos, hogy picit mindig rátekerjünk az előző tészta sávra a következőt, hogy ne legyen rés a kalácson.
Ha feltekertük, akkor az asztalon megsodorjuk, hogy a tészta egyenletesen fedje a habroló csövet. Ha nem nyomjuk ilyenkor rá, akkor előfordulhat, hogy letekeredik sütés közben.
TIPP: Ha a habroló cső tetején lévő lyukat is befedi a tészta, akkor könnyebben tölthető.
Vastagon fahéjas kristálycukorba forgatjuk a mini kürtőskalácsainkat.
Tepsibe állítjuk őket sorban. Maximum 10 percig kelesztjük őket a feltekerés után.
200 fokra (alul felül sütés) előmelegített sütőbe toljuk és kb 10-15 perc alatt pirulásig sütjük. Légkeverés esetén 180 fokon süssük.
Ha megsült a kalács, néhány percre hagyjuk hűlni, majd óvatosan csúsztassuk le a habroló csövekről.
A kihűlt csokipudingot habzsákba töltjük. A mini kürtőskalácsot a kezünkbe fogjuk (a keskenyebb végén lévő lyukat befogjuk) és a habzsák segítségével (a kalács szélesebbik végébe dugva) megtöltjük.
Előfordulhat, hogy kifolyik a puding a kis kürtőskalácsunkból, de ez nem változtat az élvezeti értékén.
TIPP: Természetesen mással is tölthetjük. Tejszínhabbal, vagy akár fagylalttal is biztosan nagyon finom és nagy sikert fog aratni.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept