A krumplipüré elkészítéséhez nem csak a technika, hanem a megfelelő alapanyagok kiválasztása is kulcsfontosságú. A krumpli fajtája jelentősen befolyásolja a végeredményt: a lisztesebb típusú krumplik, mint például a piros héjú krumplik ideálisak a püréhez. A választás lényege, hogy lisztes, magas keményítőtartalmú krumplit válasszunk, amik gyorsan főnek (szétfővő).
Hozzávalók:
Elkészítés:
Hámozzuk meg a krumplit, majd vágjuk egyenletes kockákra. 2-3 cm-es kockákra vágott krumplit folyó, hideg vízben addig mossuk, míg a víz tiszta nem lesz. Ezután tegyük egy nagyobb edénybe, és öntsünk rá 1 liter vizet. Mindig hideg, sós vízben kezdjük el közepes lángon főzni. Hagyjuk, hogy szép lassan rotyogjon, míg meg nem fől és csak addig, ha túlfőzzük, akkor ragacsos lehet a pürénk.
Amint megfőtt, azonnal szűrjük le a krumplit, majd egy krumplinyomóval vagy krumplitörővel törjük össze. Fontos, hogy ne keverjük túl a krumplit, mert a túl sok keveréstől a benne lévő keményítő szabadul fel, ami ragacsossá és nyúlóssá teheti a pürét. A turmixgép, vagy botmixer és a robotgép is biztosan túldolgozza a krumplit.
Keverjük a forró krumplihoz a vajat, és addig kevergessük, amíg teljesen bele nem olvad. Ezután adjuk hozzá a tejszínt, és óvatosan dolgozzuk össze, hogy egyenletes, krémes állagot kapjunk. Ekkor tehetünk még bele ízlés szerint sót vagy ételízesítőt.
Én tejszínnel szeretem, mert krémesebb, selymesebb állagot kapunk, de a tej és a tejföl is teljesen megfelel.
Tálaljuk azonnal, vagy tartsuk melegen, hogy a püré megőrizze könnyed textúráját és gazdag ízét. Egy csipetnyi szerecsendióval vagy frissen őrölt fekete borssal is megbolondíthatjuk, ha szeretnénk.
Nekem pürének eddig a labella típus vált be a legjobban.