Mint minden kezdő így én is belefutottam néhány kovászos receptbe, amik rendszerint csak felsorolás jellegűek. Kb frászt kaptam tőlük és szorgos igyekezettel kikeresgéltem, hogy mi mit takar. Amit én kezdésnek választottam recept az így nézett ki. ezután már nem volt rémisztő a kovászolás.
SZUPIII eddig asszem értem....
ÖÖÖMMM mivan? Hagyjuk a fenébe az egészet ez nekem kínai. De nem lehet hát itt a kovászom és valamit csak kezdek vele ha már sikerült beindítani.
Na akkor nézzük szép sorjában mi mit takar. :) Nagyon leegyszerűsítve mindent, csak hogy érthető legyen. Csak azt tudom megmutatni, hogy én mint kezdő, hogy oldottam meg a feladatot :) Nem biztos, hogy a profik így csinálják, de majd belejövök én is.
Hát ez igen egyszerű. A liszteket a vízzel összekeverjük és állni hagyjuk, hogy a sikér magába szívja a vizet. Én robotgéppel csinálom, mintha dagasztanék. az egy óra alatt többször bekapcsolom rövidebb időkre. 1 óra alatt szépen összeáll a tészta.
Itt kerül bele a kovász, amit miután elvegyítettünk benne utána dolgozzuk bele a sót és az olajat. Úgy csináljuk, mint az élesztős tésztánál csak ennek teljesen más állaga lesz!
Ez az amikor a tésztát az olajos tálban megfogod és a széléről a közepébe behajtod. Így haladsz szépen körbe körbe. Mindig a szélét megfogod és a közepébe dugod.
Ez úgy néz ki, mintha rétestésztát húznánk ki. Amekkorára csak tudjuk elvékonyítjuk olajos vagy vizes pulton a tésztát, majd összehajtogatjuk.
Itt a szélét fogjuk meg a tésztának és ráhajtjuk a tésztára, majd szemben is megfogjuk és ráhajtjuk, oldalt is megfogjuk és hajtjuk, végül szemben megfogjuk és hajtjuk. Na ezt tényleg nézzétek meg inkább videón :)
Az az idő ami a dagasztástól a formázásig eltelik összesen.
Hát így elsőre ennyit az alapfogalmakról. Remélem van akinek segítettem a kovászolás-ban.
Ha nincs még kovászod, akkor ITT megtalálod, hogy én hogyan csináltam.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept