Kocsonya

Ebben a bejegyzésben megosztom veletek az én családom hagyományos kocsonyareceptjét. A kocsonya egy olyan étel, amely régóta része a hagyományos Magyar gasztronómiának. Egy valódi kulináris különlegesség. Olyan egyszerű alapanyagokból, mint a hús, zöldség, fűszerek és víz varázsoljuk elő ezt a zselés, ízgazdag csemegét, ami nem csupán a hideg téli napokon nyújt melegítő örömöt, hanem sokakat a gyermekkorába is repít. A receptek generációról generációra szállnak, és minden család saját kis titkokkal gazdagítja az elkészítés módját. És éppen ez a sokszínűség teszi még vonzóbbá a kocsonyát - minden tál telis-tele van szeretettel, emlékekkel és azokkal a pillanatokkal, amikor az emberek együtt ültek az asztal körül.

Összetevők: kb. 15 tányér kocsonyához

  • 4 db (1,5 kg) első köröm
  • 2 db (250 g) fül
  • 2 db kb. 20cm x 20 cm (350 g) bőrke
  • 4 db (250 g) farok
  • 1 db (1 kg) csontozott csülök
  • kb. 250 g comb darab
  • 1 db (800 g) csontozott füstölt csülök
  • kb. 5,5 liter víz
  • 1 szál (120 g) répa
  • 3 fej (150 g) fokhagyma
  • 5 g egészbors
  • 12 db babérlevél
  • 50 g só

Recept:

Nem kell semmit darabolni, csak a körmöt félbe vágni. Az összes bőrös hús félét alaposan átnézzük és ha kell, akkor egy szakácsfáklya segítségével a maradék szőrt leperzseljük. Egy nagy fazékba pakoljuk őket, majd közé tesszük a megtisztított zöldségeket és a fűszereket. Sóval először óvatosan bánjunk, mert lehet, hogy a füstölt csülök sós és elsózza a kocsonya levét. Ráöntünk annyi vizet, ami úgy ellepi, hogy 5 cm-el magasabban legyen, mint a húsok teteje. Lassan gyöngyözve minimum 6 órán át főzzük. Akkor van készen, ha a körömből önmagától kiesik a csont.

Ekkor leszűrjük. A leve tetején összegyűlő zsiradékot óvatosan ráterített konyhai papírtörlő vagy szalvéta segítségével leitatjuk. Ráterítjük, majd kidobjuk a papírt, majd egy újabbat ráterítünk, kidobjuk stb. addig míg a zsiradék nagy részét le nem itatjuk a felszínről.

A számunkra tetsző hús, bőr, fül és egyéb darabokat egy tányérba tesszük, majd merünk rá levet. Ezt hideg, de nem fagyos helyre rakjuk szilárdulásig.

Szobahőmérsékletre hűlt kocsonyát még folyékony állapotban le lehet fagyasztani, majd kiolvasztáskor felforralás után hagyjuk hideg helyen dermedni, akkor olyan lesz, mint a frissen főtt.

Értékelések

Jelenleg nincs leadott értékelés.
Értékelés: