Kinyomós keksz

Anyukámtól kaptam egy kekszkinyomót ajándékba, de sajnos nem tudtam mit kezdhetnék vele. Kaptam kinyomós keksz receptet is, de egyszerűen nem maradt meg a tepsin és csak szenvedtem. Aztán alapos kutatómunkába kezdtem és rájöttem minden titkára. Nagyon sokan kérdezik facebookon is a mai napig mitől marad meg a tepsin a tészta. Itt most mindent megtudhattok és sikerélménytek lehet vele.

Egyéb sütemény recepteket ide kattintva találsz

Hozzávalók:

Száraz:
  • 450 g liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
Nedves:
  • 180 g porcukor
  • 250 g szoba hőmérsékletű margarin vagy vaj (Vénusz vajízű vagy vaníliaízű margarin sokat dob az ízén)
  • 1 tojás
  • 3 tojás sárgája

Recept:

A nedves hozzávalókat habosra keverjük robotgéppel.

A száraz hozzávalókat összekeverjük és a nedvesbe keverjük. Nagyon ragadós tésztát kapunk.  5-10 percet hagyjuk állni és nagyon jól gyúrható formázható tésztává válik.

Én innentől 4 részre osztjuk (250 g) és adagonként külön ízesítjük.

20161109_175444-1.jpg
  • Az első az ízesítés nélküli
  • A másodikban 40 g pirított darált dió van
  • A harmadikban 40 g pirított darált mandula
  • A negyedikben 10 g holland kakaópor

A neheze most jön. A kinyomóba töltött SZOBAHŐMÉRSÉKLETŰ tésztát HIDEG ésZSÍRMENTES tepsibe nyomjuk.

A hideg tepsi nem szobahőmérsékletet jelenti, hanem azt, hogy a hűtőbe be kell rakni.

TIPP: Én a hideg erkélyt használtam, amikor csináltam.

Odatartjuk a kinyomót a tepsihez és megnyomjuk. Várunk pár másodpercet és LASSAN felemeljük a kinyomót.

Így a tészta a tepsihez ragad és szép mintát kapunk. Ha egy minta nem sikerül és már nem zsírmentes a tepsi vagy nem hideg, akkor valószínűleg már nem fog tapadni a tészta és nem válik le a kinyomóról.

tepsin.jpg

200 fokon alul felül sütéssel 8-10 perc alatt készre sül. Azt kell figyelni, hogy ha már kicsit megpirul az alja, akkor ki kell venni. 

TIPP: A tojásfehérje fagyasztható. Nekem egy fedeles műanyag edényben gyűlik a fagyasztóban. Jó lesz mézeskalács díszítésre vagy habcsóknak kiengedés után.

TIPP 2: A 3 tojás sárgája és egy tojás helyett használjunk két tojást és picivel több lisztet. Így nem marad meg a tojásfehérje.

TIPP 3: Ha vékony rudakat csinálunk egy-egy ízből és úgy rakjuk egymás mellett a kinyomóba, akkor vegyes színű kekszet tudunk csinálni.

TIPP 4: Szilikon formába nyomkodtam a maradékot és kisütöttem azt is

20161109_191918.jpg
20161109_193013.jpg

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept