Ha már ekkora sikere volt a családban a csavart pizza receptnek, akkor ki kellett próbálnom a tejfölös, hagymás, baconös avagy a kenyérlángos változatot is. nem is tudom melyik a finomabb.
A lisztet egy tálba mérjük beekeverjük a sót, majd mélyedést csinálunk a közepébe. Ide szórjuk a cukrot és rámorzsoljuk az élesztőt. Ráöntjük a kézmelegre melegített tejet. Várunk 2 percet, hogy beinduljon az élesztő, majd belemérjük az olajat.
Kidagasztjuk a tésztát, hogy ne ragadjon az edény falához. Ha homogén a tészta 45 percen át kelesztjük.
Ha megkelt két részre osztjuk. Kinyújtjuk téglalap alakúra, amilyen vékonyra csak bírjuk.
A tejfölt egy kis tálkába kanalazzuk át. Beleteszünk ízlés szerint sót és borsot.
A kockázott bacont kisütjük egy serpenyőben. Ha kiolvadt a zsírja, akkor átrakjuk egy tálkába és a visszamaradt zsírban a felszeletelt vöröshagymát üvegesre pirítjuk, majd ezt is kiszedjük a zsírból.
Megkenjük a tésztát a szósszal, majd megszórjuk a baconnel a hagymával és a reszelt sajttal.
Feltekerjük a tésztát a hosszabb oldalánál fogva. Ha megvagyunk egy vágódeszkára fektetejük a rudat és hosszában kettévágjuk úgy hogy az egyik vége egyben maradjon.
A két oldalt összetekerjük, majd a végét összecsípjük. A másik adag tésztával is pont így járunk el.
Berakok egy videót a formázásról, amin a csavart kalács szerepel, de a lényeg látszik rajta.
" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen>Sütőpapírral bélelt tepsin kelesztjük 30 percig. Időközben előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen 180 fokra.
Ha letelt a kelesztés a forró sütőbe rakjuk és szép pirosra sütjük. Szándékosan nem írok időt, mert nagyon lassan sül és a tejföl mennyiségétől függ, hogy mennyi idő alatt tud átsülni a csavart kenyérlángos.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept