Ennek a kakaós fonott kalács-nak a receptje ugyanaz, amit évek óta készítek húsvétkor csak most megbolondítottam egy kis kakaóval. Ha nem szeretnétek, hogy a kalács fele kakaós legyen, csak kattintsatok a FONOTT KALÁCS receptemre. Mindkettő tökéletesen puha és nem szárad ki másnapra sem.
A lisztet egy tálba szitáljuk és belerakjuk a csipet sót. A közepében mélyedést csinálunk.
Ide szórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt és erre öntjük a langyos tejszínes tejet.
Hagyjuk kicsit felfutni az élesztőt.
Belerakjuk a tojást és sárgáját is, valamint a puha, de nem folyós margarint (vajat) is.
Kidagasztott tésztát egy órát kelesztjük langyos helyen.
Ha letelt az egy óra, akkor lisztezett deszkára borítjuk.
Elfelezzük a tésztát (kb. 0,5 kg/db lesz)
Az egyik felébe belegyúrjuk az előzőleg kikevert cukros, kakaóporos tejet.
Annyi felé vesszük ahányas fonást szeretnénk csinálni (6-os fonásnál 3 fehér-3 kakaós) és gombócokká formázzuk őket.
10 percet hagyjuk kelni a gombócokat, majd elkezdjük rúddá sodorni őket. Vigyázzunk, hogy ne sérüljön a szerkezete a tésztának, finoman bánjunk vele. Ha úgy látjuk, hogy nem nyúlik, akkor tegyük félre pár percre még kelni. és utána folytassuk a sodrást.
Megfonjuk a kalácsot. úgy hogy felváltva rakunk egy kakaós és egy fehér rudat.
Ha készen van, akkor szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és felvert egész tojással megkenjük a tetejét.
Kelni hagyjuk kb 45 percet. Minimum duplájára keljen.
Kelesztés közben előmelegítjük a sütőt 170-180 fokra alul felül sütésen.
Ismét lekenjük a tetejét tojással.
Forró sütőbe tolva kb 35-40 perc alatt készre sütjük. Én a leglalsó polcra tettem. Lehet hogy a sütés vége felé szükség lesz alufóliával letakarni, ha elkezd nagyon sülni a teteje. Vagy az is jó megoldás, ha csak alul sütésre kapcsoljuk a sütőnket.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept